Valami nagyon félelmetes történik az Antarktiszon

Antarktisz
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években az Antarktisz egyes részei valósággal virágba borultak, ami sok szakértőt aggodalommal tölt el. Nagyon úgy tűnik, hogy a Déli-sarkon a növények térhódítása összefüggésben állhat az éghajlatváltozással. A kontinens arculata a közeljövőben teljesen megváltozhat, aminek drámai hatásai lesznek.
Vágólapra másolva!

A zord körülmények miatt az Antarktiszon mindössze két őshonos virágos növényfaj él: az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica) és az felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis).

Az olaszországi Insubria Egyetem tudósai tavaly publikáltak egy tanulmányt, amelyben 2009 és 2019 között vizsgálták a két növényt a Signy-szigeten, amely az Antarktisz része, és fontos fészkelőhely számos tengeri madár számára. Ezt követően összehasonlították a megfigyeléseket az előző 50 évben végzett felmérésekkel.

Az eredmények azt mutatják, hogy két növény populációja az utóbbi 10 évben robbanásszerűen nőtt.

A növényborítottság az elmúlt évtized alatt annyit nőtt, mint az azt megelőző 50 évben összesen.

Ráadásul ez a növekedési ütem szorosan összefügg az Antarktiszon 2012 nyara óta észlelt emelkedő léghőmérséklettel.

Felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis) Forrás: Biosphoto via AFP/Raphael Sane / Biosphoto/Raphael Sane

Bár úgy tűnik, hogy az éghajlatváltozás miatt borítja virágtakaró az Antarktiszt, a kutatók azt is felfedezték, hogy a szigeten drámai mértékben csökkent a fókák száma, amelyek rendszeresen letapossák a növényeket, és így befolyásolják azok növekedését.

A hőmérséklet további emelkedésével a tendencia várhatóan folytatódni fog. 2022 márciusában a Kelet-Antarktiszt eddig példátlan hőhullám sújtotta. A legújabb kutatások szerint ez a szokatlan hőhullám az éghajlatváltozás miatt vált 2 Celsius-fokkal melegebbé.

Annyira meleg volt, hogy a sarkvidéken dolgozó kutatók rövidnadrágot vettek fel, sőt, még a pólójuktól is megszabadultak, hogy napozzanak.

Az évszázad végére az Antarktiszon a hőhullámok a klímaváltozás következtében további 5-6 Celsius-fokkal emelkedhetnek, ami pusztító változásokat hozhat a kontinensre.