Eddig ismeretlen anyagot talált Kína, az egész világ megváltozhat

Illusztráció
Vágólapra másolva!
Kínai tudósok eddig ismeretlen érctípust fedeztek fel, amely egy szupravezető tulajdonságai miatt rendkívül keresett ritkaföldfémet tartalmaz. A nióbobaotitnak nevezett érc nióbiumból, báriumból, titánból, vasból és kloridból áll – írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A nióbium egy világosszürke fém, főként acélgyártásban alkalmazzák; képes úgy erősíteni a vasat, hogy közben nem növeli az anyag súlyát. A nióbiumot más ötvözetek előállításához is használják, de megtalálható a részecskegyorsítókban és más fejlett tudományos berendezésekben is, mivel alacsony hőmérsékleten szupravezetőként viselkedik.

A lelőhelyet a belső-mongóliai Baotou városnál található Bayan Obo érclelőhelyen találták meg október 3-án. A Kínai Nemzeti Nukleáris Társaság (CNNC) szerint a barnás-fekete érc a 17. új típus, amelyet itt fedeztek fel, és egyike a régióban talált 150 új ásványnak.

A South China Morning Post szerint a felfedezés azért különösen szerencsés Kína számára, mert az ázsiai ország jelenleg a nióbium 95 százalékát importálja.

- mondta a lapnak Antonio H. Castro Neto, a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatója.

Illusztráció Forrás: Copyright: Heinrich Pniok/Heinrich Pniok

Jelenleg a világ legnagyobb ritkaföldfém-termelője Brazília, Kanada pedig csak a második helyen áll.

Az anyag jelentősen felértékelődhet a jövőben, mivel általa forradalmasíthatják az akkumulátortechnológiát;

jelenleg nióbium-lítium és nióbium-grafén akkumulátorok kifejlesztésén dolgoznak a szakemberek. Ezek a fejlettebb akkumulátorok csökkenthetik a tűzesetek számát, hosszabb élettartamúak és gyorsabban tölthetők, mint a hagyományos lítium akkumulátorok.