Először kutatják az exobolygók légkörét

exobolygó
Egy "életgyanús", a K2-18b exobolygó művészi fantáziarajza
Vágólapra másolva!
Az Európai Űrügynökség egyik legjelentősebb tudományos missziója, az Ariel az exobolygók légkörét, természetét, keletkezését és fejlődését vizsgálja - hangsúlyozta Ferencz Orsolya az űrkutatásért felelős miniszteri biztos kedden, az űrmisszió budapesti konzorciumi találkozóján, amelyre több mint 220-an regisztráltak.
Vágólapra másolva!

Az Ariel űrmisszióról tanácskoztak Budapesten

Magyarország a tudományos kutatások mellett az eszközépítésben segíti a misszió sikeres megvalósulását - mondta el Ferencz Orsolya a közmédiának a találkozó előtt.

Ferencz Orsolya, az űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszédet mond az Ariel űrmisszió budapesti konzorciumi találkozóján 2023. október 24-én Forrás: MTI/Hegedűs Róbert

"A küldetés célja, hogy először az emberiség történetében arra kapjunk választ, hogy az exobolygók légkörében van-e nyoma olyan anyagoknak, amelyek ott lévő életformára utalnak" - emlékeztetett az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. A budapesti konzorciumi találkozó tudományos betekintést nyújt az érdeklődőknek az Ariel űrmisszióba.

Egy "életgyanús", a K2-18b exobolygó művészi fantáziarajza Forrás: A. Boersma

Londoni és más nemzetközi űrügynökségi partnerek közreműködésével a programban résztvevő kutatók számolnak be az eddigi eredményekről - mondta el Ferencz Orsolya.