Az agy gombás fertőzése az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket okozhat

Alzheimer-kór
Az Alzheimer-kór által érintett idegsejt számítógépes illusztrációja. A narancsszínnel jelzett amyloid plakkok károsítják a mikroglia sejteket
Vágólapra másolva!
Egy gyakori gombafajról most a szakemberek kimutatták, hogy az behatolhat az emlősök agyába, ahol olyan toxikus amiloid plakkokat válthat ki, mint amilyenek az Alzheimer-kórhoz kapcsolódnak. A megállapításokat egerek körében tették, de egy közelmúltban publikált tanulmány azt mutatja, hogy egyes neurodegeneratív állapotok kulcsfontosságú jellemzője talán az agyon kívüli forrásokból is eredhet.
Vágólapra másolva!

Az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket is okozhat

A Cell Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az idegsejtek között megjelenő amiloid fehérje csomók erősen összefüggésbe hozhatók az Alzheimer-kórral, amiről általában úgy gondolják, hogy az agyban lévő belső stressz vagy gyulladás eredménye.

Az utóbbi években a tudósok azonban kimutatták a Candida albicans nevű, gyakori gomba jeleit az Alzheimer-kórban és más neurodegeneratív betegségekben, például Parkinson-kórban szenvedő emberek agyában.

Az Alzheimer-kór által érintett idegsejt számítógépes illusztrációja. A narancsszínnel jelzett amyloid plakkok károsítják a mikroglia sejteket Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Néhány szakember szerint ez arra enged következtetni, hogy a külső fertőzések könnyen behatolhatnak az emlősök agyába, ahol kiválthatnak egy-egy veleszületett immunválaszt, amely bár segíthet elpusztítani a kórokozókat, de ha rosszul működik, akkor az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket is okozhat.

Ennek az elképzelésnek a további feltárása érdekében egy nemzetközi kutatócsoport most fókuszált kutatásokba kezdett.

A Baylor College of Medicine szakértői már korábban is megállapították, hogy a Candida albicans-szal fertőzött egerek memóriazavarokat mutattak. Ezek a tünetek azonban megszűntek, amikor a gombát eltávolították. Most új kutatásaik ennek a hatásnak a molekuláris alapját vizsgálták, többnyire „kémcsöves" kísérleteken keresztül.

A véráramon keresztül jut az agyba

A kutatók a C. albicans-t először egyenesen az egerek agyába fecskendezték be. Négy nappal később az állatokat elaltatták, majd az agyukat további elemezték. Több agyszeletről felvételeket készítettek és néhány sejtet lemezeken tenyésztettek.

– mondta Yifan Wu, a Baylor College of Medicine munkatársa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Az első mechanizmus egy Saps nevű gombaenzimet érint, amely extra lyukacsossá teszi a vér-agy gátat, és ami lehetővé teszi, hogy a gombasejtek a szervezet véráramán keresztül az agyba jussanak.

Neuronok az agyban Forrás: Patrick Hoesly/Flickr

Hozzátette: a Saps ugyanakkor az Alzheimer-kórban az agyban plakkokat képező fehérjékhez hasonló, amiloid béta-szerű fehérjéket is szétbontja, amelyek viszont aktiválják a mikroglia nevű „takarító" sejteket. Ahogy a tanulmány kiemelte,

a második mechanizmus egy másik gombaszekréciót foglalt magában, amely szintén a mikrogliákat indít be, ezúttal a gombák eltávolítására.

A szakemberek szerint a kettő együttesen bizonyult csak hatékonynak az akut C. albicans-fertőzés megszűntetésében. Ehhez általában körülbelül tíz napra volt szükség.

Ezért sikertelen több, kapcsolódó kezelés

De nem minden agy fiatal és egészséges. Amikor a tudósok célzottan zavarták meg az említett mikroglia-választ az egerek agyában, akkor a C. albicans-fertőzések jelentősen elhúzódtak.

– mutatott rá Yifan Wu. – Képzeljük el úgy, hogy az egerek agyában található, amiloid béta-szerű csomók a kórokozók inváziójával szembeni őrszemek, ám ha ezeket nem tisztítják meg megfelelően, akkor előfordulhat, hogy jelenlétük hosszú távon káros lesz.

Az Alzheimer-kór sokakat, elsősorban időseket érintő, ma még gyógyíthatatlan betegség Forrás: Science Photo Library/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library

Mindez egyelőre csak egy hipotézis, de összhangban áll a legújabb tudományos eredményekkel, amelyek szerint az amiloid béta-plakkok az Alzheimer-kór késői jellemzői, nem pedig a kognitív hanyatlás eredeti kiváltói. Szakemberek szerint ez lehet az oka annak, hogy

az ezeket a plakkokat célzó kezelések többnyire sikertelennek bizonyulnak az embereknél.

Ebben a megközelítésben az új tanulmány potenciálisan hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatos puzzle egy fontos új darabkájának kirakásához.