Görögországban egy 1.800 éve elmerült épületet fedeztek fel

Salamis
A 2022-es feltárás során lefotózott salamisi fedett oszlopcsarnok egy része.
Vágólapra másolva!
Az elmerült nyilvános épületet az ókori görög város, Salamis vízalatti romjaiban találták, ahol a trójai háború hősének, Ajaxnak a leírását fedezték fel. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Régészek az Athéntól keletre fekvő kis szigetet, Salamist vizsgálták, amikor felfedeztek egy nagy nyilvános épületet, amelyről azt mondják, kulcsfontosságú, hogy megismerjük az ókori város történelmét.

Salamis leginkább a perzsiai háborúkban játszott szerepe miatt ismert, mely háborút a görögök viselték a Perzsa Birodalom ellen Kr.e. 499-449-ig.

A második perzsa invázió alatt Kr.e. 480-ban Xerxes először megnyerte a Thermopülai csatát, de később az év folyamán döntő csapást mért rá a görög flotta a salamisi csatában.Úgy tűnik a salamis-szigeteki klasszikus város Kr.u. a 2. századra összeomlott, amikor a görög geográfus Pausanias azt írta: "Még megvannak egy piac maradványai, Ajax egy temploma és ébenfa szobra." Salamis egykor dicsőítette a trójai háború hősét Ajaxot (Aiász), mint leghíresebb hazai fiát.

A 2022-es feltárás során lefotózott salamisi fedett oszlopcsarnok egy része. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/depiction-of-trojan-war-hero-ajax-found-in-1800-year-old-submerged-building-in-greece

A régészek sok éve vizsgálják ennek az elsüllyedt városnak a maradványait; 2021-ben felfedezték a város erőd rendszereként szolgáló tengerparti védőgátat. Most bejelentették, hogy felfedeztek egy masszív épületet, egy fedett oszlopcsarnokot: egy fedett sétány, amit gyakran nyílt közterület, mint például egy piac, vagy egy tér vesz körbe. Az oszlopcsarnok körülbelül 6 méter széles és 32 méter hosszú, magasságban csak 1-2 kőréteg maradvánnyal. Belseje 6-7 szobasort tartalmaz, de a régészek még nem tudták mindet megvizsgálni. Az egyik szobában, ami körülbelül 4.7×4.7 méter területű lehetett volt egy nagy tároló verem.

Egy Kr.e. 4. századból való márvány sztélé felső része, egy szakállas férfi domborművével. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/depiction-of-trojan-war-hero-ajax-found-in-1800-year-old-submerged-building-in-greece

A fedett oszlopcsarnokban talált leletek közt találtak korsókat, melyek sok időszakból származnak, sok közülük egyszerűen besodródhatott a tengerből. De az oszlopcsarnok klasszikus múltjából (Kr.e. 4. sz.) szintén találtak maradványokat az épület alapjaiban, köztük agyag tárgyakat mint például amfóra dugók, 24 bronz érme, és márvány tárgyak töredékei.

Egy márvány oszlop töredék, rajta egy felírás része. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/depiction-of-trojan-war-hero-ajax-found-in-1800-year-old-submerged-building-in-greece

A márvány sztélé felső része különösen figyelemreméltó. A sztélé egy függőleges kőlemez, amit gyakran temetkezés megjelölésére használtak az ókori Görögországban.

A sztélén egy álló, szakállas férfit koronáz meg valaki egy izmos jobb kézzel - lehet, hogy maga a hős Ajax. Egy márvány oszlop töredék, rajta egy felírás része, szintén megmaradt.

Miniatűr vázák tisztítás előtt. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/depiction-of-trojan-war-hero-ajax-found-in-1800-year-old-submerged-building-in-greece

A Görög Kulturális Minisztérium azt nyilatkozta, hogy Salamis maradványai pontosan olyanok, mint ahogy majdnem 2.000 évvel ezelőtt Pausanias leírta. És hogy az oszlopcsarnok azonosítása nagyon fontos új eleme a topográfiai és az ókori város lakóssági szervezettségének tanulmányához.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)