Falfestményekkel díszített antik római sírkamrát tártak fel Nápoly mellett

falfestmény
Részlet a sírkamrában talált, tökéletes állapotban fennmaradt falfestményből, min mitológiai alakok láthatók
Vágólapra másolva!
Mitológiai szörnyet ábrázoló falfestményekkel díszített antik római sírkamrát tártak fel régészek a Nápoly melletti Giugliano városa térségében.
Vágólapra másolva!

Valóságos csoda tárult a régészek szeme elé

A szakemberek szerdán közzétett beszámolói szerint az érintetlen sírkamra különlegessége a Kerberoszt - a görög mitológiában Hádész, az alvilág ura háromfejű kutyáját - ábrázoló freskók.
Az ásatások során a régészek egy olyan falmaradványra bukkantak, amelyet először egy temetkezési hely határvonalának tartottak, később azonban kiderült, hogy egy hatalmas sírkamráról van szó.

A tökéletes állapotban fennmaradt ókori sírkamra feltárt bejárata Forrás: EBU

A szakértők eltávolították a bejáratot fedő nagy kőlapot

és csaknem kétezer éve elsőként tehették be lábukat az építménybe.

"Hihetetlen érzelmeket vált ki egy ilyen felfedezés" - hangsúlyozta Mariano Nuzzo régész, aki elsőként vehette szemügyre a sírkamrát.

Részlet a sírkamrában talált, tökéletes állapotban fennmaradt falfestményből, min mitológiai alakok láthatók Forrás: Heritage Daily/Ministry of Culture

Mint mondta, az ásatások térsége ugyan éveken át el volt hanyagolva, de most felfedték annak dicsőséges múltját.

Érintetlen és tökéletes állapotban maradt fenn a kétezer éves sírkamra

Nuzzo a kamra falain és mennyezetén lenyűgöző freskókat fedezett fel, ezek közül egyesek Kerberoszt, mások pedig emberi felsőtesttel, egy ló mellső lábaival és egy hal hátsó uszonyával rendelkező mitikus alakokat ábrázolnak.

- ismertették a régészek.

Az alvilág bejáratát őrző mitológiai háromfejű kutya,Kerberosz (Cerberus) képe a sírkamra falán Forrás: Heritage Daily/Ministry of Culture

Az illetékes hatóságok Nápolyban rendkívülinek nevezték a felfedezést, hozzátéve, hogy a sír érintetlen és tökéletes állapotban maradt fenn. Szakértők szerint az érintett térséget nagyjából négy évszázadon át használták temetkezési célokra Róma köztársasági korától egészen a császárkorig.