Elképesztő cápatámadás a tengeren: kiharapta a hajó orrát, öt ember volt rajta

cápa
Ritkák ugyan, de nem számítanak rendkívülinek a csónakok elleni cápatámadások ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Öt férfit mentettek ki Nyugat-Ausztrália déli partjainál vasárnap délelőtt, miután az előző napon a felfújható csónakjukat megharapta egy cápa, és az süllyedni kezdett.
Vágólapra másolva!

Miután eltűnt a hajó, kiterjedt keresőakciót indítottak a felkutatására

Öt férfi Esperance partjainál, Perthtől mintegy 700 kilométerre délkeletre, az Alexander-öböl környékén horgászni indult szombat délután 17 óra körül - írta az ABC Australia hírportál.

Az egyik horogra rákapott cápa megharapta a csónak elejét, amitől az részben leeresztett és vizet vett fel,

kárt okozva ezzel az üzemanyag-vezetékekben és a motorban. A bajba került horgászok kidobták a horgonyt, de miután nem tudták beindítani a motort, sodródni kezdtek az óceánon. A rendőrség közleménye szerint szombaton este 8 körül értesítették őket, amikor az öt férfi nem tért vissza a szárazföldre.

A megsüllyedt felfújható katamarán az Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Hatóság (AMSA) felderítőgépének felvételén Forrás: Australian Maritime Safety Authority

Az eltűnés bejelentése után a hatóságok légi és tengeri kutatóakciót indítottak az eltűnt hajó után. Jacob Ovesby kapitány elmondta, hogy akkor történt meg a baj, miután a csoport elkapott egy cápát, és megpróbálta a fedélzetre húzni a ragadozót. Jacob Ovesby beszámolója szerint a cápa harapásától a hajó orra kiszakadt és víz kezdett szivárogni a hajótestbe. Az esperance-i illetőségű kapitány azt is elmondta, hogy hálás azoknak az embereknek, akik a szárazföldön azonnal jelentették a csoport eltűnését, amikor nem tértek vissza a kikötőbe.

Esperancia vizein, illetve a Nyugat-Ausztrália indiai-óceáni partvidékén gazdag cápapopuláció él Forrás: Busselton Dunsborough Mail

- fűzte hozzá Jacob Ovesby. A kapitány hozzátette, hogy már rengeteg cápát fogott ki az elmúlt egy-két évtizedben Esperance körzetében, de még sohasem volt része ilyen esetben.

Esperance partvidékén valósággal hemzsegnek a cápák a helyiek szerint

A kiterjedt kutató-mentő akcióhoz a vízi rendőrség, a Tűzoltó- és Mentőszolgálat Tengeri Mentőszolgálatának (Department of Fire and Emergency Services, DFES), valamint Esperance tengeri mentőszolgálatának a munkatársai is csatlakoztak, az Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Hatóság (AMSA) pedig egy felderítőgépet vetett be az eltűnt hajó keresésébe.

Az óceánon sodródó félig elsüllyedt felfújható hajót és a fedélzetén tartózkodó öt embert az AMSA sugárhajtású felderítőgépe talált meg vasárnap kora délután, helyi idő szerint 12 óra 45 perckor. A repülőgép személyzete által megadott koordináták alapján a DFES mentőhajója ért elsőnek a bajba jutott hajóhoz, amit bevontatott a kikötőbe.

A bajba jutottakat sikeresen a fedélzetére vette a mentőhajó Forrás: Australian Maritime Safety Authority

Az esperance-i tengeri mentőszolgálat parancsnoka, Jamie Saunders elmondta, hogy a 20-30 év körüli férfiak nagyon fáztak és már kimerültek voltak amikor rájuk találtak, de szerencsére senki sem sérült meg közülük.

– fűzte hozzá a parancsnok. A rendőrség tájékoztatása szerint körülbelül négy órába telt, mire a férfiakat visszahozták az esperance-i Bandy Creekbe, ahol a mentők megvizsgálták őket. Az egyik esperance-i halászati szervezet tulajdonosa, Murray Johnson elmondta, hogy noha a cápák csónakok elleni támadásai ritkák, de nem ismeretlenek.

Ritkák ugyan, de nem számítanak rendkívülinek a csónakok elleni cápatámadások (a kép illusztráció) Forrás: YouTube

Johnson szerint Esperance partvidékén rengeteg cápa él, de a helyiek ezt nem tekintik különösebben nagy problémának, miután tisztában vannak azokkal a szabályokkal, hogy hogyan kell a cápákban gazdag vizeken búvárkodni, illetve horgászni. Murray Johnson úgy vélekedik a most történt esetről, hogy ritka és nem mindennapos dolog, aminek csak alkalomszerűen lehetnek kitéve a horgászok.