A cowboyok színesbőrűek, az indiánok pedig fejlettek voltak?

cowboyok és indiánok, A határ című dokumentmfilm
Szeptember 22-én ünneplik az Amerikai Őslakosok Napját, ebből az alkalomból érkezik hazánkba is egy érdekes történelmi dokumentumsorozat, amely az amerikai vadnyugat különböző legendáinak jár utána, lerántva ezzel a leplet sok westernfilmes sztereotípiáról.
Vágólapra másolva!
Szeptember 22-én ünneplik az Amerikai Őslakosok Napját, ebből az alkalomból érkezik hazánkba is egy érdekes történelmi dokumentumsorozat, amely az amerikai vadnyugat különböző legendáinak jár utána, lerántva ezzel a leplet sok westernfilmes sztereotípiáról: valóban fehérbőrűek voltak a cowboyok? És tényleg folyamatos harcban álltak az indiánokkal? A határvidéken a lövöldözés valóban „mindenórás" tevékenység volt? Egy friss, hatrészes dokumentumsorozat a Viasat History műsorán (szeptember 22-én, pénteken 21:00-kor startol A határ címmel) arra vállalkozott, hogy utánajárjon az igazságnak, és leválassza a tévhiteket a valóságtól.
Vágólapra másolva!

Hollywood minden megtett annak érdekében, hogy az amerikai határvidék történeteiről tévhitekkel tarkított fantáziakép alakuljon ki az emberekben. A westernfilmek évtizedeken keresztül azt sugallták, hogy a cowboyok állandóan hadban álltak az indiánokkal, hogy minden cowboy fehér volt, a seriffek pedig kivétel nélkül törvénytisztelő polgárok.

Egy friss, hatrészes dokumentumsorozat a Viasat History műsorán (szeptember 22-én, pénteken 21:00-kor startol A határ címmel) arra vállalkozott, hogy utánajárjon az igazságnak, és leválassza a tévhiteket a valóságtól. Kiderül, hogy az indiánok közel se voltak olyan elmaradottak, és hogy az első cowboyok nem is fehérek voltak.

Szeptember 22-én ünneplik az Amerikai Őslakosok Napját, ebből az alkalomból érkezik hazánkba is egy érdekes történelmi dokumentumsorozat, amely az amerikai vadnyugat különböző legendáinak jár utána, lerántva ezzel a leplet sok westernfilmes sztereotípiáról. Forrás: SchisCom

Primitívnek állírják be őket, pedi közel sem

A bennszülöttek igazából maguk is bevándorlók voltak: 15 000 évvel ezelőtt Ázsiából érkeztek a kontinensre a jégkorszak idején befagyott Bering-földhídon keresztül, amely összekötötte Szibériát Alaszkával. Az amerikai indiánok 600 különböző törzsbe tömörültek, amelyekre más és más szokások, életvitel, hierarchia volt jellemző. Mikor Kolumbuszék megérkeztek az Újvilágba, nagyjából 5-10 millió bennszülött élt a kontinensen (egyes becslések szerint 25 millió). A nyugaton – főleg a sík vidékeken – élő indiánok hajlamosabbak voltak az ellenségeskedésre: ők gyűjtögető-vadász életmódot folytattak és ugyanazon földterületen rivalizáltak egymással. Ezzel szemben a Mississippitől keletre élő indiánok nyugodtabban, röghöz kötötten, falukban éltek. A Clint Eastwood-os, állig felfegyverkezett, egymásra lövöldözős képpel ellentétben sok terület valójában nem is volt annyira vad, és szigorúbb fegyvertartási törvényeket szabtak, mint manapság az Egyesült Államokban.

Az amerikai indiánok 600 különböző törzsbe tömörültek, amelyekre más és más szokások, életvitel, hierarchia volt jellemző. Forrás: SchisCom

A filmek az indiánokat hajlamosak elmaradott, barbár népként ábrázolni, akik évszázadok óta nem fejlődtek, de az igazság az, hogy már akkor egy kulturálisan fejlett, több nyelvet beszélő nép élt a kontinensen, mikor az európaiak megérkeztek. A törzsek cserekereskedelmet folytattak egymással, ennek érdekében megtanulták egymás nyelvét, és rengeteget vándoroltak. Egyes törzsektől a földművelés sem állt messze; használták a tarlókat, öntözőrendszereket építettek. A spanyol hódítók által a XVI. században behozott és a kontinensen gyorsan elterjedő lovak az indián kultúrába történő integrálásával a távolságok lecsökkentek, a vadászat is egyszerűbbé vált. A telepesektől szerzett javakkal az indiánok folyamatosan kereskedtek, új tudásokra tettek szert, amiket gyorsan beépítettek a mindennapokba.

A történelem tanúsága szerint az első cowboyok fekete rabszolgák voltak. Később ezt a szakmát ugyan kisajátították a határvidékre érkező, egyedülálló fiatal fehér férfiak, de még sokáig alkalmaztak felszabadított rabszolgákat is erre a munkára, mert a vérükben volt. Forrás: SchisCom

Az első cowboyok színesbőrűek voltak

A westernek elengedhetetlen figurája nagyjából az 1800-as évek közepén jelent meg Amerikában. A vasútépítési láznak köszönhetően a távolságok lecsökkentek, a populáció erősen növekedni kezdett, őket pedig el kellett látni élelemmel. A marhahús volt a fogyasztási lista csúcsán, amihez szükséges volt a nyáj és annak terelő szakembere: ők lettek a cowboyok. A sajátos életvitellel járó szakma fortélyai Észak-Afrikában gyökeredznek, az itt élő mórok ülték meg úgy a lovakat, hogy könnyebben tudják irányítani az állatokat, míg Nyugat-Afrikából a kötél használata érkezett – mindkettő az amerikai kontinensre landolt rabszolgákon keresztül. A két technológia ötvözetét Mexikó keleti partjainál kezdték el használni az úgynevezett vaquerók – és ezt adaptálták a későbbi cowboyok is, így bizony, a történelem tanúsága szerint az első cowboyok fekete rabszolgák voltak. Később ezt a szakmát ugyan kisajátították a határvidékre érkező, egyedülálló fiatal fehér férfiak, de még sokáig alkalmaztak felszabadított rabszolgákat is erre a munkára, mert a vérükben volt.

(Forrás SchisCom)