Egy radioaktív vaddisznó csoport vándorol Európában

vaddisznó
Egy radioaktív vaddisznó csoport vándorol Európában: A radioaktív fertőzést az 1950-es és 1960-as években nemzetek által világszerte végzett atmoszferikus nukleáris fegyvertesztek és a csernobili katasztrófa okozta.
Vágólapra másolva!
A megfigyelt és kóborló vaddisznók rejtélyesen magas radioaktivitási szintje komoly fejtörést okozott a tudósoknak, de most már tudjuk, hogy miért nem fog elmúlni a vaddisznók radioaktív sugárzása. Az Oszták Műszaki Egyetem tudósainak sikerült megfejteniük a radioaktivitás okt .- írja a BBC Science Focus magazin a honlapján.
Vágólapra másolva!

Úgy vélték, hogy a Németország és Ausztria erdeiben vándorló vaddisznókat az 1986-os csernobili katasztrófa tette radioaktívvá. Az Osztrák Műszaki Egyetem tudósai azonban bebizonyították, hogy az úgynevezett Oppenheimer-féle nukleáris fegyverek tesztelése felelős a vaddisznók tartós radioaktivitásáért. A tudósokat megdöbbentette, hogy a régebbi kísérleti nukleáris robbantások még most is ilyen nagy mértékben hatnak az ökoszisztémára.

Kísérleti atombomba robbanása, éppen kialakul a tűzlabda Forrás: Atomic Archive

Amikor kísérleti atomrobbantás történik, vagy amikor nukleáris energia jön létre, radioaktív cézium keletkezik. Amikor ez a környezetbe kerül, súlyos fenyegetést jelent az emberi egészségre - és pontosan ez történt a csernobili atomerőműben történt robbanás után is Ukrajnában.
De a Environmental Science & Technology magazinban publikált tanulmány azt mutatja,

hogy a vaddisznók radioaktív fertőzése még az 1950-es és 60-as években elvégzett légköri nukleáris fegyvertesztek következménye lehet.

Mind ez, mind pedig a csernobili katasztrófa megfertőzte a vaddisznók táplálékforrásait, köztük a földalatti szarvasgombát.

Sugárzást mérő katonák a csernobili körzetben, a reaktorbaleset után Forrás: Ria/Novosti/Ankov Vitalij

A cézium-137-es radioaktív izotóp jelenlété más vadállatokban is kimutatták, de ennek szintje az évek múlásával jelentősen lecsökkent. A vaddisznókat viszont a cézium-135 fertőzte meg, ami a radioaktív izotóp egy tartósabb formája.
A tudósok gammasugár detektorral megmérték a Németország déli részéből származó vaddisznó húsban lévő cézium szintet. Spektrométerrel (egy iontöltést mérő eszközzel) összehasonlították a cézium-135 és a cézium-137 szinteket, hogy megtudják honnan származik a radioaktivitás.

Egy radioaktív vaddisznó csoport vándorol Európában: A radioaktív fertőzést az 1950-es és 1960-as években nemzetek által világszerte végzett atmoszferikus nukleáris fegyvertesztek és a csernobili katasztrófa okozta. https://www.sciencefocus.com/news/radioactive-boars-europe

A kutatók tudták, hogy ha nagyobb arányú cézium-135-öt találnak, mint cézium-137-et,ez azt jelzi, hogy a fertőzés kísérleti nukleáris fegyverek robbantásiból származik és nem atomreaktorokból- és ez az, amit találták. A minták alapján bebizonyosodott, hogy a szennyezése 10-68%-ban nukleáris fegyver tesztekből származik.

A radioaktív szennyezéseknek még mai is hatásuk van az ökoszisztémára Forrás: Fotokon

Dr. Georg Steinhauser és Dr. Bin Feng, a tanulmány szerzői azt nyilatkozták a BBC Science Focus magazinnak, hogy ez igen tanulságos, miszerint a rég elfeledett atmoszferikus nukleáris fegyvertesztek következményei még ma is árnyékot vetnek a környezetre. Csak mert 60 évvel ezelőtt történtek, még nem azt jelenti, hogy nincsenek többé hatással az ökoszisztémára.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)