Újabb félelmetes dolog derült ki az aszpartámról, generációkat nyomoríthat meg

édesítőszer
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A biztonságosnak vélt szintnél lényegesen kisebb mennyiségű aszpartámmal etettek hím egereket, az eredmények azonban így is döbbenetesen ijesztőek; már nem sokkal a kísérlet megkezdése után romlott a rágcsálók agyi funkciója, komoly tanulási és memóriazavarok tüneteit mutatták. Ráadásul ezek a változások az utódokban is jelen voltak és generációkon át öröklődtek.
Vágólapra másolva!

A kísérletben szereplő egerek az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által biztonságosnak ítélt aszpartámbevitel mindössze 15 százalékának megfelelő mennyiséget kaptak, ennek ellenére komoly állapotromlás következett be náluk. A kutatók szerint azonban a tanulmány megállapításaiból egyelőre nem lehet egyértelműen megmondani, hogy az embereknél ugyanezek lennének a hatások.

A legveszélyesebb édesítőszer lehet

Az aszpartám nem először kerül idén a célkeresztbe, egy WHO-kutatás például megállapította, hogy potenciálisan rákkeltő hatású. A viták ellenére azonban a tudományos álláspont mostanáig az volt, hogy az aszpartám és a hozzá hasonló mesterséges édesítőszerek csak nagyobb mennyiségben károsak, kisebb mennyiségben ugyanakkor biztonságosan lehet fogyasztani őket.

A most közölt eredmények látszólag ez utóbbi kijelentést cáfolják, ráadásul a tapasztalt negatív hatások generációkon át öröklődhetnek.

A jövő nemzedékeinek egészségi állapotának vizsgálatakor a kutatók hagyományosan azt nézik, hogy a magzatot milyen hatások érték terhesség alatt, illetve mi kerül szoptatáskor a csecsemő szervezetébe. Az apai hatásokon azonban rendszerint átugranak, többek között ezért is vizsgálták a Floridai Állami Egyetem Orvosi Főiskolájának munkatársai a hím egereket.

Illusztráció Forrás: BSIP via AFP/MAY / BSIP/May

Generációkon átívelő negatív hatások

A kutatók a hím egereket két csoportra osztották. Az egyik csoport ivóvizébe a biztonságos aszpartámszint 7-15 százalékának megfelelő mennyiségű édesítőszert raktak, míg a kontrollcsoporttal sima vizet itattak.

Ezután kognitív teszteket végeztettek az egerekkel. Az aszpartámot fogyasztó rágcsálóknak szignifikánsan romlott a térbeli tájékozódási képessége és memóriája, nehezebben tanultak új dolgokat, ráadásul ezek a negatív folyamatok már a kis mennyiségű aszpartámot fogyasztó egereknél is megjelentek.

Az aszpartámot fogyasztó hím egereket ezután édesítőszermentes vízzel táplált nőstény egerekkel pároztatták.

Ezen egerek hím és nőstény utódai sokkal rosszabbul teljesítettek a térbeli tájékozódást és memóriát vizsgáló kognitív teszteken, mint a rendes vízzel táplált rágcsálók ivadékai.

Memóriazavar mellett szorongást is okoz az aszpartám

Már egy korábbi, 2022-es kutatás megállapította, hogy az aszpartámfogyasztás szorongást okoz az egerekben és legalább két generáción keresztül azok utódaiban.

kommentálta az új publikáció eredményeit Pradeep Bhide idegkutató.

Egyelőre továbbra sem sikerült feltárni, hogy az aszpartám milyen módon károsítja az agyat. Valószínűleg az ingerületátvitelben okozhat zavarokat, és a változások leginkább az egyik agyterületet, a tanulásban is szerepet játszó amigdalát érintik.

A tanulmány teljes terjedelmében a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports című tudományos folyóiratban olvasható.