Mesterséges orr előrejelzi a szagokat a molekuláris szerkezetből

mesterséges orr, rózsa
Tudósok építettek egy eszközt, ami előre jelzi egy molekula szag profilját pusztán annak szerkezete alapján. Azonosítani tudja a molekulákat, amik másként néznek ki, de ugyanolyan a szaguk, és azokat is, amik nagyon hasonlóan néznek ki, de teljesen más szagúak.
Vágólapra másolva!
Tudósok építettek egy eszközt, ami előre jelzi egy molekula szag profilját pusztán annak szerkezete alapján. Azonosítani tudja a molekulákat, amik másként néznek ki, de ugyanolyan a szaguk, és azokat is, amik nagyon hasonlóan néznek ki, de teljesen más szagúak. - írja a Redingi Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Jane Parker a Readingi Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy a látás kutatásnak van hullámhossza, a hallás kutatásnak van frekvenciája...mindkettő mérhető és felméérhető műszerekkel. De mi van a szaggal? Jelenleg nincs olyan mód, amivel mérni lehet, vag előre jelezni egy molekula szagát, annak molekuláris szerkezete alapján. Eddig még lépést tartanak a molekuláris szerkezeti ismeretekkel, de végül számos olyan kivétellel néznek szembe, ahol a szag és a szerkezet nem illik össze. Ez az ami a korábbi szaglás modelleket zavarba ejtette. Az a fantasztikus az új gépi tanulás generálta modellben, hogy pontosan előre jelzi azoknak a kivételeknek a szagát. Parker professzor íz kémikusként főleg saját szaglására hagyatkozik, hogy leírja az aromákat.


A kutatás gépi tanulással létrehozott egy szagtérképet, ami felbecsülhetetlen lesz a szintetikus vegyészek munkájáában az élelmiszer- és parfümiparban. Ez új utakat nyithat meg a fennarthatóbb aroma és parfüm gyártáshoz.

A térkép nem csak ismert szagokkal és olyanokkal dolgozik, amik strukturálisan nagyon hasonlóak.Különböző molekuláris jellemzőjű független molekulák széleskörű részhalmazát képes leírni.

Tudósok építettek egy eszközt, ami előre jelzi egy molekula szag profilját pusztán annak szerkezete alapján. Azonosítani tudja a molekulákat, amik másként néznek ki, de ugyanolyan a szaguk, és azokat is, amik nagyon hasonlóan néznek ki, de teljesen más szagúak. Forrás: https://www.reading.ac.uk/news/2023/Research-News/AI-nose-predicts-smells-from-molecular-structures

Az élemiszer- és a parfümiparban a kutatók számára több ezer, vagy lehetséges, hogy több millió kiaknázatlan potenciális szagforrásokat nyit meg. A szintetikus kémia számára ez az eszköz felbecsülhetetlen. Ezzel újaromákat lehet felkutatni.

(Forrás: University of Reading: https://www.reading.ac.uk/)