Ilyen tábort használtak kilencezer éve a vadászok

Bad Dürrenberg sámánja
Bad Dürrenberg sámánjának illusztrációja
Vágólapra másolva!
A Szász-Anhalti Műemlékvédelmi és Régészeti Állami Hivatal régészei egy kilencezer éves mezolitikus vadásztábort tártak fel a „Bad Dürrenbergi sámán" lelőhelye közelében. A középső kőkorszak tulajdonképpen átmeneti kor a vadászó-gyűjtögető és a letelepedett földművelő és állattenyésztő életmódok között.
Vágólapra másolva!

A „Bad Dürrenberg sámánja" egy 30-40 éves nő temetkezését takarja, aki körülbelül kilencezer évvel ezelőtt halt meg a németországi Bad Dürrenbergben. Egy olyan sírban találták meg, amely a sámánista gyakorlatok kellékeiként értelmezett pazar sírmellékleteket rejtett.

A szarvasagancsból készült fejdísz és az állatfogakból készült medálok a halott nő különleges sámáni pozícióját mutatják, aki csoportjának szellemi vezetője lehetett.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a vadásztábor Dehlitz (Burgenlandkreis) közelében található, ahol öt év alatt több mint hatezer kőleletet tártak fel. A legutóbbi ásatások során számos leletet találtak a szántás horizontjában, köztük kőeszközöket, csont- és agancsmaradványokat, valamint nagyszámú mikrolitet (szemmel nem látható, parányi kristályt).

Bad Dürrenberg sámánjának illusztrációja Forrás: Karol Schauer/Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhal

Érdekes módon igen kevés, a húsfeldolgozáshoz használt kőeszközt tártak fel,

ami arra utalhat, hogy a tábort csak ideiglenesen használták, ám több alkalommal.

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A folyamatban lévő kutatások révén a régészek, genetikusok és antropológusok új betekintést nyerhettek a Bad Dürrenberg környékén élő mezolitikus vadászok és gyűjtögetők életkörülményeiről.