Csütörtökön kísérli meg Japán a holdra szállást

SLIM
A japán SLIM szonda landolása a Hold felszínén (művészi fantáziarajz)
Vágólapra másolva!
Japán csütörtökön kísérli meg holdjárójának pályára állítását, és amennyiben sikerrel jár, India után az ötödik olyan országgá válhat, amely sikeres holdra szállást hajt végre.
Vágólapra másolva!

Már többször elhalasztották a japán Hold-szonda indítását

A japán H-IIA hordozórakétát a sziget délnyugati részén található Tanegasima Űrközpontból lövik ki - közölte a műveletet irányító Mitsubishi Heavy Industries (MHI) hétfőn. Az indítást a rossz időjárás miatt már többször elhalasztották, legutóbb augusztus 28-án, röviddel a tervezett felbocsátás előtt függesztették fel a légkör felső rétegében uralkodó erős szél miatt.

A H-IIA hordozórakéta a Tanegashima Űrközpont indítóállásán Forrás: via REUTERS/Kyodo

Az űrrakéta a japán űrügynökség, a JAXA holdjáróját (SLIM) viszi magával, amely Japán első leszálló egysége lenne a Föld kísérőbolygóján. A SLIM holdi leszállóegységet azért fejlesztették ki,

hogy tesztelhessék vele a holdra szállás technológiáját.

A műholdak felbocsátásában sikereket elérő Japánnak idén számos kísérlete kudarcba fulladt.

Egy becsapódási kráter a Hold déli pólusa közelében. Japán lehet az ötödik ország, amely szondát küld a Holdra Forrás: NASA/JPL-Caltech

Márciusban a JAXA új zászlóshajóját, a H3 rakétát utasították önmegsemmisítésre pár perccel azután, hogy a második fokozat hajtóműve nem kapcsolt be, a japán űrügynökség Epsilon kis rakétahajtóműve pedig tesztelés során robbant fel júliusban.

Négy-hat hónapon belül landolhat a Hold felszínén a SLIM

Felbocsátását követően a SLIM várhatóan három-négy hónapon belül áll Hold körüli pályára, és négy-hat hónap múlva kísérli meg a landolást a Hold felszínén. Ha sikerrel jár, Japán lesz az ötödik Holdra szálló ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után.

A japán SLIM szonda landolása a Hold felszínén (művészi fantáziarajz) Forrás: JAXA/Japan Aerospace Exploration Agency

A JAXA a jelenlegi felbocsátási ablakban még szeptember 15-ig kísérelheti meg az űrrakéta indítását. India Csandraján-3 űrhajója augusztus 23-án hajtott végre sikeres landolást, Oroszország Luna-25 űrszondája viszont a Hold felszínének ütközve augusztus 19-én megsemmisült.

A japán Hold-szonda, a SLIM a végszerelése után Forrás: JAXA/Japan Aerospace Exploration Agency

A japán holdjáró által gyűjtött adatok az Egyesült Államok által vezetett Artemis 3 nevű űrrakétaprogram részeként azt a célt szolgálják, hogy első lépésben a Holdra, majd a következő lépésben a Marsra juttassanak embert.