Ajtótámaszként használták a kődarabot, a tudósok is megdöbbentek, amikor kiderült, mi az

Az ajtótámaszként szolgáló metorit
Vágólapra másolva!
Az űrszikla egy helyi farmon 10 kilogrammos ajtótámasztóként szolgált, és több évtizedig hevert a földön, mielőtt a tudományos közösség felismerte volna értékét.
Vágólapra másolva!

„Rögtön láttam, hogy ez valami különleges" - magyarázta Mona Sirbescu, a Central Michigan University (CMU) geológusa 2018-ban, miután megvizsgálta a tárgyat.

A Michigan állambeli Grand Rapidsban élő David Mazurek megkérdezte Sirbescut, hogy megvizsgálna-e egy 30 éve nála lévő követ, hátha meteoritról van szó. Sirbescu számára ez a kérés nem számított szokatlannak, de a vizsgálatok általában nem hoztak izgalmas eredményt.

Földhöz közelítő meteor (llusztráció) Forrás: leemage/Ron Miller

Ez alkalommal azonban más volt az eredmény. Nemcsak, hogy valóban űrszikla volt, de ráadásul különleges is.

Az Edmore-meteoritnak becézett objektum egy nagy vas-nikkel meteorit, amely jelentős mennyiségű, mintegy 12 százalék nikkelt tartalmaz.

Önmagában az is külön történet, hogy a meteorit hogyan került Mazurek birtokába. Sirbescu elmondása szerint, amikor Mazurek 1988-ban megvásárolt egy farmot a michigani Edmore-ban, az előző tulajdonos körbevezette a birtokon, és meglátott egy nagy, furcsa kinézetű követ, amelyet egy fészer ajtajának kitámasztásához használtak.

Amikor Mazurek megkérdezte a távozó tulajdonost a szikláról, azt mondta neki, hogy az ajtótámasz valójában egy meteorit. A férfi elmondta még, hogy

az 1930-as években ő és az apja látták, amint a meteorit éjszaka a birtokukra hullott, „és fene nagy zajt csapott, amikor becsapódott".

Másnap reggel a pár megtalálta a tárgy által hátrahagyott krátert, és kiásták a meteoritot az újonnan kialakult árokból. Még mindig meleg volt, mondta. A legőrültebb rész? A férfi azt mondta Mazureknek, hogy mivel a meteorit az ingatlan része volt, mostantól az övé lesz.

Az ajtótámaszként szolgáló metorit Forrás: YT

Így Mazurek 30 évig megtartotta az űrsziklát, és továbbra is ajtótámaszként használta - kivéve azokat az alkalmakat, amikor a gyerekei elvitték a követ az iskolába, hogy megmutassák és elmeséljék a történetét.

Végül észrevette, hogy az emberek pénzt keresnek a meteoritok kisebb darabjainak megtalálásával és eladásával, ezért úgy gondolta, fel kellene becsültetnie az óriási sziklát.

- mondta Sirbescu.

Végül Mazurek 75 000 dollárért eladta a meteoritot a Michigan Állami Egyetem Abrams Planetáriumának, és a bevétel 10 százalékát a CMU föld- és légkörkutatási tanszékének ajánlotta fel, ahol Sirbescu azonosította a kőzetet.