Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ön szívesen megkóstolná a lila színű sárgarépát?

lila sárgarépa
A 17. századig a sárgarépa túlnyomórészt lila színű volt
Vágólapra másolva!
A sárgarépa az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb zöldség a világon, ám az elmúlt évszázadok során jelentős átalakuláson ment keresztül. Akár el tudjuk képzelni, akár nem, a sárgarépa színe eredetileg lila volt.
Vágólapra másolva!

A sárgarépa története

A lila sárgarépa (vagy más néven keleti sárgarépa) manapság a legtöbb ember számára nagy meglepetést okozna, ha a tányérban elé tennék. A 17. század előtt azonban nagyjából ez volt valamennyi, akkoriban termesztett sárgarépa színe. Akadtak sárga és fehér fajták is, de a narancssárga sárgarépa csak ritkán volt látható. Mi történt tehát? A válasz egy genetikával átszőtt történetben rejlik.

A sárgarépa története homályos, de szakemberek szerint valószínűleg az ókori Perzsiáig vezethető vissza, ahol a lila és sárga fajtákat termesztették.

Háromezer évvel ezelőtt ezeket a korai sárgarépákat édes, földes ízük miatt nagyra tartották és népszerű gyógynövényként használták. Valójában eredetileg talán inkább aromás levelei és magjai miatt vetették, és a gyökereit figyelmen kívül hagyták; nagyjából abban az értelemben hasznosították, ahogyan a sárgarépa egyes rokonait (például a petrezselymet vagy a koriandert) ma ismerjük.

A sárgarépa színe sokáig nem narancssárga volt Forrás: MTI/EPA/Patrick Pleul

A ZME Science online tudományos portál szerint a rómaiak ugyanígy használták a sárgarépát, de a gyökerét is megfőzték. Ebben az időben viszont már legalább három sárgarépafajta létezett.

A Krisztus utáni 6. században a görög orvos, Dioszkoridész 1. századi gyógynövény- és gyógyszerkönyvének, a De Materia Medicának egy példánya megemlíti ezeket: a szöveg szerint „a gyökeret meg lehet főzni és ehető is".

A növény eleinte leginkább az arab világban vált népszerűvé, majd a mórok vitték be Spanyolországba. A modern sárgarépa a 11. századra már meghonosodott. És bár a 11. századi zsidó és arab tudósok vörös és sárga sárgarépát is emlegetnek a feljegyzéseikben, az Afganisztánból behozott lila sárgarépa fajtája vált az uralkodóvá. A 17. századra ezek a sárgarépák terjedtek el Európában, Kínában és Japánban. Aztán jöttek a hollandok.

A holland Orange ház tiszteletére kapott új színt

A 16. század végén a holland termelők elkezdték kutatni és tesztelni, hogyan tudják javítani a zöldségek minőségét. Lila, sárga és fehér sárgarépa alapanyagokkal kísérletezve mutáns törzseket vettek és elkezdték keresztezni őket.

Fokozatosan, számos generáció után jutottak el a ma ismert édes narancssárga fajtához, amely a kártevőkkel szemben is ellenállóbbnak és jobb ízűnek bizonyult.

A holland termesztőknek azonban egy másik céljuk is volt. Olyan sárgarépát akartak létrehozni, amely kifejezetten a nemzeti identitásukhoz kötődik. Úgy hírlik, a narancssárga színt az akkori holland királyi család, az Orange-ház tiszteletére választották.

A 17. századig a sárgarépa túlnyomórészt lila színű volt Forrás: Nutrilitetraceability

Az új, narancssárga sárgarépa gyorsan vált egyre népszerűbbé, és nem telt el sok idő, mire elkezdte felváltani a régebbi lila és sárga fajtákat.

Mindez leginkább a nagyobb terméshozamának és édesebb ízének volt köszönhető, ami a termelők és a fogyasztók számára egyaránt vonzóbb választássá tette. De persze a holland kereskedők lobbija is segített.

Néhány történész máig vitatja ezt a verziót, akik azt állítják, hogy a holland nemzeti eredetnek vajmi kevés köze van a sárgarépa változásához – és tényleg nincs túl sok tény, ami ezt alátámasztaná. Akárhogy is történt, a történelem azt jegyezi, hogy a 17. századtól kezdve a sárgarépa túlnyomó többsége narancssárga lett.

A lila sárgarépától a narancssárgáig

A színváltozást kémiai szempontból a karotin nevű pigment okozza, amely nagy koncentrációban található a narancssárga sárgarépában. Ez adja a zöldség élénk narancssárga színét, és egyben az A-vitamin gazdag forrása, amely az emberi egészség szempontjából létfontosságú mikrotápanyag.

A lila sárgarépa kevesebb karotint és több antociánt tartalmazott, a piros, kék és lila gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsok egy csoportját.

Az antociánok szintén fontosak az emberi egészség szempontjából, de más tápértékkel rendelkeznek, mint a karotin. A sárgarépa szelektív nemesítése végül csökkentette az antociánok mennyiségét a lila sárgarépában, miközben növelte a karotin arányát.

Manapság újra visszatérőben van a lila sárgarépa Forrás: Pinterest

A sárgarépa nemesítés azonban ma sem állt le. A kutatók új, tápanyagokban sűrűbb és vitaminokban gazdagabb fajtákon dolgoznak.

A Texas A&M Egyetem Zöldségfejlesztő Központja például tovább folytatja a sárgarépa szelekcióját, és lila héjú, ám narancssárga húsú sárgarépát hozott létre, amely rákmegelőző anyagokban gazdag és magas tápanyagkoncentrációval rendelkezik.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, gondos szelektív nemesítéssel a sárgarépa színeinek egész sorát kaphatjuk meg.

De még ha ezt sokan tudják is, lila színűként kell gondolnunk a sárgarépára, az még mindig megdöbbenti az embert. Emellett a lila és a fehér fajták ma már inkább csemegeként jelentek meg a piacon, és láthatóan újra nagy népszerűségnek örvendenek.

Szóval ki tudja: lehet, hogy még nem hallottuk az „utolsó szót" a sárgarépa színéről. Nem tudhatjuk, hogy mit tartogat a jövő a zöldség számára. Vajon milyen színek jöhetnek szóba legközelebb?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről