Hőstressz miatt pusztulnak tömegével az afrikai elefántok

afrikai elefánt
Egy elpusztult elefánt a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkban. Az elefántok a szomszédos Botswanába vándorolnak, hogy vizet keressenek
Vágólapra másolva!
Az elefántok kényszervándorlásra kényszerülnek a klímaválság miatt Afrika déli részén, hogy vizet keressenek, ami problémákat okoz a nemzeti parkok és a természetvédelmi erőfeszítések számára. Az elmúlt hetekben Zimbabwe elefántjai átlépték az ország határait és Botswanába jutottak, közölték a tisztviselők. Azt, hogy az eset pontosan hány elefántot érint, egyelőre nem tudni. Egy felmérés azonban kimutatta, hogy a hőstressz miatt elefántok százai pusztulnak.
Vágólapra másolva!

A tetemek aránya magas szintű elhullásra utal

Angola, Botswana, Namíbia, Zambia és Zimbabwe együttesen ad otthont a világ afrikai elefántjai felének.

A most közzétett felmérés szerint a 228 ezer elefánt 10,5 százaléka hullott el az elmúlt egy hónapban a hőség miatt.

A vizsgálat a Kavango-Zambezi határon átnyúló természetvédelmi területre terjed ki, amely a világ egyik legnagyobb vadvédelmi rezervátuma, és az öt állam határain belül 520 ezer négyzetkilométert foglal magában.

Afrikai elefántok (Loxodonta africana). A kép illusztráció Forrás: https://www.newscientist.com/article/2369384-big-animals-move-more-slowly-than-small-ones-to-avoid-overheating/

– áll a jelentésben, amit a The Guardian online portál idéz. – Az elefántpopuláció Zimbabwéban azonban egészen a közelmúltig növekedő tendenciát mutatott.

Mindez komoly nyomást gyakorol a biológiai sokféleségre, és összetűzésekhez vezet a helyi lakossággal, mivel az állatok víz után kutatva behatolnak az emberi élőhelyekre. Idén eddig 60 zimbabwei embert öltek meg elefántok.

– mondta Tinashe Farawo, a Zimbabwei Parkok és Vadvédelmi Hatóság (Zimparks) szóvivője. – Már érvénybe léptek enyhítő intézkedéseink, de vannak olyan dolgok, amelyek túlmutatnak rajtunk, mint például a csapadék hiánya.

Hozzátette: most inkább a fúrt kutakból származó mesterséges vízre támaszkodnak, amik azonban egy költséges folyamat. Kiemelte azt is, hogy nem csak az elefántok, hanem a bivalyok és „a Hwange Nemzeti Parkban található összes állatfaj" is nagy számban távoztak.

Több száz elefánt vándorolt el

Zimbabwében a becslések szerint mintegy 100 ezer elefánt él és a hatóságok túlszaporodásról számoltak be az olyan régiókban, mint például Hwange, amely több mint 14 600 négyzetkilométeres terület, és körülbelül 50 ezer elefántnak ad otthont.

– beszélt Farawo az augusztusban kezdődött vándorlásról.

Egy elpusztult elefánt a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkban. Az elefántok a szomszédos Botswanába vándorolnak, hogy vizet keressenek Forrás: AP

A Hwange túlnépesedésének enyhítése érdekében a hatóságok tavaly az elefántok más területekre, például a délkelet-zimbabwei Gonarezhou-ba, a mozambiki határ közelébe történő elszállítását tervezték. Farawo azonban azt mondta, hogy a források hiánya miatt a tervet leállították. Ma már szó sincs az állatok áttelepítéséről.

Eközben Zimbabwe lobbizik a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény mellett, hogy ideiglenesen oldják fel az elefántcsont értékesítésére vonatkozó tilalmat, amely szerintük folyamatosan növekszik.

Azzal érvelnek, hogy az egyszeri eladásból származó bevételt a természetvédelmi erőfeszítések fokozására lehetne fordítani.