Akit az egyik legrosszabb amerikai elnökként tartanak számon

Warren G. Harding
Életében Harding volt az egyik legnépszerűbb amerikai elnök, ám halála óta nevéhez fűződő több botrány került nyilvánosságra és tépázta meg történelmi megítélését, és ma az egyik legrosszabb amerikai elnökként tartják számon
Vágólapra másolva!
Száz éve, 1923. augusztus 2-án halt meg Warren G. Harding, 1921 és 1923 között az Egyesült Államok 29. elnöke.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb ismertségre és befolyásra tett szert

Warren Gamaliel Harding 1865. november 2-án született egy Ohio állambeli nyolcgyermekes, hívő metodista farmercsaládban. Egy Marion nevű kisvárosban nőtt fel, ahol iskolaévei után egy évig tanított, majd megvette és felvirágoztatta az addig a csőd szélén egyensúlyozó helyi újságot. Harding belevetette magát a társasági életbe, jótékonykodott, szinte minden egyesület vezetőségének tagja volt, még a helyi zenekart is ő szervezte meg. A szívélyes és szívesen, bár nem túl jól szónokló fiatalembert mindenki kedvelte, így 1899-ben republikánus színekben indulva is bekerült az alapvetően demokrata beállítottságú állam szenátusába.

Két ciklus után, 1904-ben Ohio állam helyettes kormányzója lett, de 1909-ben alulmaradt a kormányzóválasztáson.

Warren G. Harding elnök Forrás: Wikimedia Commons

Harding a Republikánus Pártban egyre nagyobb ismertségre és befolyásra tett szert, s 1914-ben beválasztották a washingtoni törvényhozás felsőházába. A szenátusban, amelyet ő maga „nagyon kellemes helynek" nevezett, több szavazást mulasztott el, mint amennyin részt vett, nem foglalt állást a nők választóga és az alkoholtilalom ügyében zajló vitákban - igaz, ezzel ellenségeket sem szerzett magának.

A párton belül a kompromisszumok embereként lett ismert, és 1920-ban, amikor az esélyes jelöltek közötti küzdelem patthelyzetet eredményezett, ő lett a republikánusok elnökjelöltje.

Az első világháborúba belefáradt, az Egyesült Államok világpolitikai szerepvállalását ellenző amerikaiak a "Visszatérés a normális állapotokhoz" jelszóval kampányoló Hardingra voksoltak, s ő földcsuszamlásszerű győzelmet aratott az 1920. novemberi elnökválasztáson.

Elnökként csökkentette az adókat

Harding épp az ellenkezőjét ígérte, mint a külpolitikában aktív, de a belpolitikában és gazdasági téren egyre több nehézséggel szembekerült elődje, Woodrow Wilson. Kijelentette: „Amerika nem kér részt a világ sorsának irányításából", és ennek megfelelően cselekedett. Az Egyesült Államok nem lépett be az éppen Wilson által vizionált Népszövetségbe, 1921-ben különbékét kötött Németországgal és kivonta megszálló csapatait az országból.

1922-ben a washingtoni konferencián rendezték a csendes-óceáni kérdéseket és nemzetközi egyezség született a haditengerészeti kiadások korlátozásáról.

Warren G. Harding (1865-1923), az Egyesült Államok 29. elnöke Forrás: AFP

Elnökként csökkentette az adókat, létrehozta a költségvetési hivatalt, a hazai ipar védelmében megemelte a védővámokat, korlátozta a bevándorlást, elindította az első gyermekjóléti programot és a polgárháború óta első elnökként beszélt Délen a feketék jogairól. Mindezt azonban elhomályosították a kabinetjét övező sorozatos korrupciós botrányok. Harding ugyanis úgy nézett ki, ahogy az amerikai elnököket elképzelik, de gyenge jellem volt, aki nem tudott nemet mondani a kormányzati funkciókat megszálló barátainak.

Az „ohiói banda", ahogy a sajtó elnevezte őket, gátlástalanul tömte zsebét, a belügyminiszter például arról lett hírhedt, hogy az amerikai történelemben első kabinettagként került később börtönbe korrupció miatt.

Bár soha nem tudták bebizonyítani, hogy magának az elnöknek köze lett volna ezekhez a manipulációkhoz, helyzete mégis megrendült.

Nevéhez több érdekesség fűződik

A betegeskedő elnök a közvélemény támogatását keresve országos körútra indult, amelyről hazatérőben ételmérgezés miatt rosszul lett, és 1923. augusztus 2-án, San Franciscóban egy szívroham végzett vele. Harding ekkor 57 éves volt, az elnöki hivatalt 2 évig és 151 napig töltötte be, utódja Calvin Coolidge alelnök lett.

Az elnök váratlan halála és az a tény, hogy tetemét már aznap bebalzsamozták, számtalan pletykára adott okot: a legelterjedtebbek szerint öngyilkos lett, avagy felesége (Florence Harding) mérgezte meg, hogy elkerülje a vád alá helyezést a kormányzati korrupció miatt.

Életében Harding volt az egyik legnépszerűbb amerikai elnök, ám halála óta nevéhez fűződő több botrány került nyilvánosságra és tépázta meg történelmi megítélését, és ma az egyik legrosszabb amerikai elnökként tartják számon Forrás: Wikimedia Commons/Harris & Ewing

Harding nevéhez több érdekesség fűződik: ő volt az első lapkiadó, akit elnökké választottak, az első elnök, akinek beszédét a rádió országosan közvetítette, az első elnök, aki járt Alaszkában, ő érkezett elsőként gépkocsin az elnöki beiktatásra és ő volt az első azon elnökök hosszú sorában, akik saját ízlésük szerint alakították át az Ovális Irodát a Fehér Házban. Gyermeke nem volt, de legendásan szerette Airedale terrierjét: a Laddie Boy névre hallgató kutyának külön helye volt a Fehér Ház kabinettermében, ahol végigaludta a kormányüléseket.

Harding - akinek magának is volt riporteri gyakorlat a háta mögött - folytatta a Wilson által bevezetett elnöki sajtótájékoztatók gyakorlatát, de – korát megelőzve – előzetesen írásban kérte a kérdéseket, és csak a neki tetszőket válaszolta meg.

A maga korában igen népszerű Harding megítélése halála után gyorsan romlott, és ma az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtó elnökként tartják nyilván.

Harding mai megítélése

Bár hivatali ideje tele volt botrányokkal, Harding felkarolta a technológiát, és érzékeny volt a kisebbségek és a nők helyzetére.

„Amerika jelenlegi szükséglete nem a hősiesség, hanem a gyógyítás; nem nostrumok, hanem normalitás; nem forradalom, hanem restauráció; nem izgatás, hanem igazítás; nem műtét, hanem derű; nem a drámai, hanem a szenvtelen; nem kísérletezni, hanem egyensúlyozni; nem elmerülés a nemzetköziségben, hanem megmaradás a diadalmas nemzetiségben..." – jelentette ki már a jelölése előtt a leendő amerikai elnök, amit a Fehér Ház hivatalos weboldala, a WhiteHouse.gov idéz.

Egy demokrata vezető, William Gibbs McAdoo Harding beszédeit „nagyképű kifejezések seregének nevezte, amelyek ötletet keresve mozognak a tájon". De már a homályosságuk is hatásos volt, mivel Harding kijelentései bár burkoltak maradtak a Nemzetek Szövetségével kapcsolatban, ellentétben álltak a demokrata jelöltek, James M. Cox ohiói kormányzó és Franklin D. Roosevelt szenvedélyes keresztes hadjáratával.

Megszervezte a Citizen's Cornet Band-et, amelynek bejárása volt a republikánus és a demokrata gyűlésekre is.

– jegyezte meg egyszer az Egyesült Államok 29. elnöke.

Harding rendíthetetlen republikanizmusa és élénk beszédhangja, valamint hajlandósága, hogy hagyja, hogy mások határozzák meg a politikáját, messzire vezették az ohiói politikában. Az állam szenátusában és főkormányzóként szolgált, és sikertelenül indult a kormányzói székért. Az 1912-es republikánus kongresszuson jelölő beszédet mondott Taft elnöknek. 1914-ben beválasztották a szenátusba, amelyet saját bevallása szerint „nagyon kellemes helynek" talált.

(MTVA Sajtóarchívum)