Virtuális valóságban végeznek életmentő műtéteket

Pécsi Tudományegyetem, virtuális műtét
A már megvalósult projektek közé tartoznak a 3D Központban készült gyermekcsont-modellek, amelyek segítségével nem csak az orvostanhallgatók gyakorolhatják a gyermekeknél gyakori csonttörések kezelését, hanem a gyermektraumatológiai ellátás színvonala is javulhat
Vágólapra másolva!
Az orvoslás egész területét lefedi a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központja, ahol világszínvonalú szimulációs eszközök révén fejleszthetik kritikus fontosságú készségeiket a jövő orvosai – tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem.
Vágólapra másolva!

A pécsi orvoskar Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központjában világszínvonalú eszközpark segítségével az orvosok új nemzedékei tanulják meg és gyakorolják be hivatásuk mesterfogásait, és ahol a magas valósághűségű szimulációs megoldások révén új műtéti eljárásokat és terápiás módszereket lehet kifejleszteni.

– kezdi az alapoknál dr. Rendeki Szilárd, az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ igazgatója. – Itt kerül a képbe a szimulációs oktatás, ami a technológia és a módszerek fejlődésének köszönhetően óriási utat járt be, és elképzelhetetlen nélküle a modern orvosképzés.

A már megvalósult projektek közé tartoznak a 3D Központban készült gyermekcsont-modellek, amelyek segítségével nem csak az orvostanhallgatók gyakorolhatják a gyermekeknél gyakori csonttörések kezelését, hanem a gyermektraumatológiai ellátás színvonala is javulhat Forrás: PTE

Ahogy arra a szakemberek rámutattak,

a szimulációs oktatási módszerek egyrészt az egyszerűtől haladnak a szinte teljesen valósághű, bonyolult megoldások felé,

másrészt pedig a pár lépésből álló orvosi beavatkozásoktól a komplett, akár egész egészségügyi csapat munkájának szimulációjáig.

– hozott érzékletes példákat a központ igazgatója. – Ilyen például az az epehólyag műtétre is alkalmas laparoszkópiás szimulátor, ahol nem csak a műtét menetét lehet követni nagy méretű kijelzőkön, hanem úgynevezett haptikus visszajelzés segítségével a hallgató vagy a rezidens érzékeli a szöveti ellenállást is, és van egy komplett VR termünk is, ahol a virtuális valóság szemüvegek és haptikus kesztyűk mellett a térben való haladásra szolgáló treadmill is található a minél valósághűbb élmény érdekében.

A PTE szerint Magyarországon egyedülálló módon egy olyan interdiszciplináris központban gondolkodnak, ahol lényegében minden szakterület eszköztára megtalálható és begyakorolható a sebészettől a belgyógyászaton át a fogorvosszakma manuális részének elsajátításáig.