Egy polipkertet fedeztek fel egy mélyóceáni vulkánon

Polip Kert, polipok
A Polip Kertet egy vízalatti vulkán, a Davidson Seamount  szikla szélein található és először 2018-ban fedezték fel. Csak néhány mélytengeri polip óvodát találtak eddig - és ez a legnagyobb ismert polipcsoport a bolygón.
Vágólapra másolva!
Az óceán mélyében van egy polip óvoda, ahol több ezer polip anya fészkel a vulkáni kürtők melegében. A polipkertet a Science Advances magazinban írták le először. Felfedezése óta a tudósok meg akarták tudni, hogy a lábasfejűek miért ezt a helyszínt választották. A Monterey Bay Akvárium Kutató Intézet kutatói kiderítették. - írja a BBC Science Focus magazin honlapján.
Vágólapra másolva!

Majdnem 6.000 polipot (Muusoctopus robustus) fedeztek fel 2.5 hektáros kertjükben. A tudósok úgy vélik, hogy egy kihalt vulkán meleg hidrotermális forrását keresték, ami az óceán fenekéhez közel fekszik, távol Kalifornia partjainál. 3.200 méter mélyen, a hihetetlenül hideg környezetben nem könnyű a szaporodás. A tanulmány szerint a közel 0 Celsius-fokos környezetben lévő fajok reprodukciós rátája 4-33-szor lassabb, mint a 10 Celsius-fokos vízben élőké. Még a hidrotermális kürtők közelében is a hőmérséklet lemehet 3 Celsius-fokra is. Ezeknek a polipoknak a szaporodása évekig tart. A hideg vizek növelhetik ezt az időt azzal, hogy lelassítják az anyagcseréjüket és az embriók fejlődését. Ha azonban az állatok több meleget kapnak, a szaporodási folyamat felgyorsul, így csökken a predáció vagy az utódok sérülésének kockázata

A Polip Kert egy vízalatti vulkán, a Davidson Seamount szikla szélein található és először 2018-ban fedezték fel. Csak néhány mélytengeri polip óvodát találtak eddig - és ez a legnagyobb ismert polipcsoport a bolygón.

A Polip Kertet egy vízalatti vulkán, a Davidson Seamount szikla szélein található és először 2018-ban fedezték fel. Csak néhány mélytengeri polip óvodát találtak eddig - és ez a legnagyobb ismert polipcsoport a bolygón. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/adorable-octopus-garden

Felfedezése óta a tudósok meg akarták tudni, hogy a lábasfejűek miért ezt a helyszínt választották. A Monterey Bay Akvárium Kutató Intézet kutatói hőmérséklet és oxigén méréseket végeztek, és nagy felbontású képeket és gyors lejátszású videókat készítettek. Kezdetben nehéz volt látni a Kertet, mert a hideg tengervíz és a kürtőkből származó meleg folyadék csillámló délibábot hozott létre. Az 5.718 tagú polip populációban 4.707 fészkelő nőstény van. A polipok szaporodás után elpusztulnak, tehát párzani, fészkelni és meghalni jönnek ide, a dolgozat szerint.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)