Több, mint 200 millió évvel ezelőtti parazitákkal ellepett fosszilizált ürüléket találtak

megkövesült bélsár, parazita fosszília
A thaiföldi Chaiyaphum tartomány Nong Yakong falujában gyűjtött megkövesült bélsarak.
Vágólapra másolva!
Fosszilizált ürülék bizonyítékot őriz több mint 200 millió évvel egy vízi ragadozót megfertőzött parazitákról, egy új a Mahasarakham Egyetem munkatársa, Thanit Nonsrirach és kollégái által végzett, a PLOS ONE magazinban augusztus 9-én megjelent tanulmány szerint. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Vannak azonban esetek, ahol a paraziták nyomai azonosíthatók a fosszilizált ürülékben. Ebben a tanulmányban Nonsrirach és kollégái a thaiföldi Huai Hin Lat Formation képződményből származó, több mint 200 millió éves, kései triász kori kövesült bélsárban lévő paraziták leletét ismerteti.
A kövesült bélsár henger alakú és több mint 7 cm hosszú. Alakja és összetétele alapján a kutatók szerint valószínűleg valamiféle fitoszaurusz, krokodilszerű ragadozóktól származik, amelyek szintén ismertek erról a fosszílis helyszínről. A bélsár vékony szakaszainak mikroszkopikus analízise 6 kis, kerek, 50 és 150 mikrométer közötti hosszú organikus struktúrákat mutatott.

Az egyiket, egy tojás alakú struktúra egy vastag burokkal, azonosították: egy parazita fonálféreg petéje, míg a többi úgy tűnik, további féreg peték, vagy tisztázatlan identitású protozoa ciszták.

A thaiföldi Chaiyaphum tartomány Nong Yakong falujában gyűjtött megkövesült bélsarak. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-fossilized-feces-infested-parasites-million.html

Ez az első feljegyzés szárazföldi gerinces gazdatestben lévő ázsiai kései triászból származó parazitákról és ritka bepillantás egy nyilvánvalóan sok parazitafaj által megfertőzött ősi állat életébe. A paraziták gyakori és fontos komponensei az ökoszisztémáknak, de az ősi parazitákat nehéz tanulmányozni a szegényes fosszilis dokumentumok miatt.

A paraziták gyakran gazdatestjeik lágy szöveteiben élnek, amelyek ritkán fosszilizálódnak.

A felfedezés hozzájárul a mezozoikum állatainak kövesült bélsarában megmaradt kevés fonalféreg lelethez. Ezért ezek a felfedezések jelentősen hozzájárulnak a távoli múlt parazitáinak eloszlásáról és ökológiáról való tudományos ismeretekhez.

A szerzők hozzáteszik: A megkövesült bélsár jelentős paleontológiai kincslelet, mely számos felfedezetlen fosszíliát tartalmaz és bővíti az ősi ökoszisztémákról és a táplálékláncokról való tudásunkat.

(Forrás: https://phys.org/)