Egy nyaklánc árult el titkokat a neolitikus társadalmakról

nyaklánc, neolitikum
A többsoros lánc a korabeli társadalmakról mesél
Vágólapra másolva!
Egy most publikált tanulmány szerint az ősi Ba'ja faluban, egy gyermek sírjában felfedezett díszes nyaklánc különös betekintést nyújthat a neolitikus kultúra társadalmi összetettségébe. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Ba'ja az egyik legnagyobb neolitikus település a Jordán 3,7 hektáros területén, mintegy 600 lakossal. A közeli Basta helyhez hasonlóan ez a település is Krisztus előtt 7000-ben épült. Az ebben a korban élt emberek nagymértékben támaszkodtak a háziasított állatokra, hogy kiegészítsék korábban vegyes mezőgazdasági és vadászó-gyűjtögető étrendjüket.
Vágólapra másolva!

A szakemberek szerint a testdíszek jelentős szimbolikus jelentéssel bírnak, amelyek kulturális értékeket és egyéni identitást is közvetítenek, ezért rendkívül értékesek az ókori társadalmak vizsgálatában.

A PLOS ONE tudományos szaklapban publikált tanulmány során a régészek olyan anyagokat elemeztek, amelyek egy nyolcéves gyermek holttestét díszítették, amelyet egy ba'ja-i temetkezésben találtak, és amely több mint 2500 színes követ és kagylót, két kivételes borostyángyöngyöt, egy nagy kőmedált és finoman gravírozott gyöngyház gyűrűt rejtett.

A leletek összetételének, kivitelezésének és térbeli elrendezésének elemzése révén a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egykor egy egységes többsoros nyakláncot alkothattak, amely idővel szétesett.

Ennek a vizsgálatnak a részeként a tudósok elkészítették az eredeti nyaklánc fizikai rekonstrukcióját, amelyet jelenleg a dél-jordániai Petra Múzeumban állítottak ki.

A többsoros lánc a korabeli társadalmakról mesél Forrás: Alarashi et al - PLOS ONE, CC-BY 4.0

A többsoros nyaklánc, mint az egyik legrégebbi és legfigyelemreméltóbb neolitikus dísztárgy, új betekintést nyújt azoknak az egyéneknek a temetkezési szokásaiba, akik látszólag magas társadalmi státuszúak voltak a neolitikum idején.

Úgy tűnik, hogy Ba'ja lakói aprólékos kézművességgel rendelkeztek, és képesek voltak távoli vidékekről is egzotikus anyagokat beszerezni. A nyaklánc vizsgálata egy bonyolult társadalmi dinamikát is feltárt a közösség tagjai között, beleértve a képzett kézműveseket, kereskedőket és az ilyen tekintélyes darabok megrendeléséért felelős magas rangú egyéneket.

– mutattak rá a szakemberek a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Hozzátették: igényes kialakítása ellenére egy ilyen nyakláncot valószínűleg nem csere- vagy kereskedelmi céllal készítettek, hanem inkább a gyermek temetésének a részét képezhette és a korabeli kulturális gyakorlatokat reprezentálja.