A Dráva menti területeken költött egy nálunk ritkán költő faj, melynek költése igazi szenzáció a térségben

gólyatöcs, Himantopus himantopus
A Dráva menti területeken megjelent és költött is egy nálunk ritkán költő faj, melynek költése igazi szenzáció térségünkben, ő a gólyatöcs.
Vágólapra másolva!
Az idei év csapadékos időjárásának köszönhetően jelentős belvizek alakultak ki a Dráva menti területeken is. A szántóföldeken, kultúrtájakon néhány nagyobb kiterjedésű belvíz nyár közepéig is kitartott. - írja Horváth Zoltán a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

Ennek következtében több madárfaj is megjelent költési időszakban és sikeresen költött is ezen területeken; ezek a bíbic, a kis lile, a kis vöcsök és a tőkés réce.
A felsoroltak mellett megjelent egy nálunk ritkán költő faj, melynek költése igazi szenzáció térségünkben, ő a gólyatöcs.

Öt pár biztosan lekotlott és két pár sikeresen nevelt is fiókát.


Ezen vízállások jelentős táplálkozóhelyek a vonuló fajok számára is, mint például a réti cankó, a pajzsos cankó, a szürke cankó és a füstös cankó.

A Dráva menti területeken megjelent és költött is egy nálunk ritkán költő faj, melynek költése igazi szenzáció térségünkben, ő a gólyatöcs. Forrás: https://www.ddnp.hu/igazgatosag/hirek/golyatocs

Leírás és életmód

Gólyára emlékeztető, fekete-fehér színezetű, hosszú lábú partimadár. Magyarországon rendszeres fészkelő, a nálunk költő párok száma az adott év csapadékviszonyaitól függ. Főleg szikeseken, nedves réteken, elöntéseken, belvizeken lehet megfigyelni. Vonuló madár, március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, augusztusban a többség el is hagyja hazánkat. Európai állománya stabil, a hazánkban költő párok száma ingadozó, a természetes szikes tavak védelme nélkül nem lehet stabilizálni állományát. A vizes élőhelyek rekonstrukciója a faj számára kedvező, várhatóan a sikeres költések számának növekedését eredményezi. A jelentősebb költőhelyei védelem alatt állnak, ezek megfelelő kezelésén múlik a faj hosszú távú jövője hazánkban.

Élőhelye, költése:

Öt alfaja a világ szinte összes kontinensén megtalálható. Kopár, sekély vízborítású helyeken költ, hazánkban sokszor a gulipán társaságában.

Fészkét úgy alakítja ki, hogy lehetőség szerint víz vegye körül, a növényzeti borítottság 50% körül alakuljon, magassága körülbelül 30 cm legyen.

Laza telepeket alkot, máskor egyesével fészkel. Fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. Fészekalja 3-5 tojásból áll, a kotlási idő 25-26 nap. A fészekalj megsemmisülése esetén pótköltésbe kezdhet. A fiókák egy hónapos korukban már képesek repülni, de szüleikkel még ezután is összetartanak. Főleg vízirovarokat és más gerincteleneket szedeget össze a víz színéről és a partról. Hosszú lábával mélyebbre gázol, mint más partimadarak.

A gólyatöcs (Himantopus himantopus) Magyarországon kisszámú fészkelő. Hazai állománya hosszú távú vonuló, telelőterülete Afrika partvidéki és szubtrópusi részei. Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-himhim

Elterjedés és állományváltozás

Hazai előfordulás

Magyarországon kisszámú fészkelő. Hazai állománya hosszú távú vonuló, telelőterülete Afrika partvidéki és szubtrópusi részei.

Fészkelőállománya 550 – 680 pár (2015–2017, teljes felmérés, alapadatok alapján). Fészkelőállományának trendje mérsékelten növekvő (1999–2021).

(Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.ddnp.hu/, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: https://www.mme.hu/)