Ritka, de rendkívül brutális cápatámadás áldozata lett egy búvár

nagy fehér cápa
A nagy fehér cápa áll a támadási statisztikák élén ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Tragédiába fordult annak a búvárpárosnak a merülése, akik a kaliforniai partvidéken a parthoz viszonylag közel tengeri csigákat gyűjtöttek. A nem túl jó látótávolságú vízben egyikükre egy hirtelen felbukkant öt és félméteresre becsült nagy fehér cápa támadt rá, és néhány másodperc alatt végzett a búvárral.  A Csendes-óceán kaliforniai partvidéke egyébként a nagy fehér cápák egyik legfrekventáltabb előfordulási területe a világtengeren.
Vágólapra másolva!

Csigákat mentek gyűjteni Fort Bragg vizein

Az 50 éves Randy Fry a kaliforniai Fort Bragg partjainál régi barátjával, Cliff Zimmermannel merült együtt, amikor egy nagy fehér cápa brutális támadása során az életét vesztette. A tragédia augusztus elején történt. A két búvár légzőcsővel merült a parthoz közeli négy-öt méter mély vízben ahol étkezési célból fülcsigákat (Haliotis spp.) gyűjtöttek.

Sziklára tapadt fülcsigák az árapály-övben Forrás: Wikimedia Commons/Pedro PVZ

A Csendes-óceán keleti vidékén, Észak-, illetve Dél-Amerika partközeli sekély vizeiben a többnyire sziklákra tapadva élő fülcsigafaj, az abalon (Haliotis asinina) kedvelt tengeri csemegének számít. Kalifornia csendes-óceáni partvidéke a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias)

egyik legfontosabb előfordulási területe,

ami miatt a világszerte éves átlagban bekövetkezett nagy fehér támadások is- a statisztikai átlagot figyelembe véve - legnagyobb részt itt fordulnak elő.

Egy 1986-ban az amerikai vizeken kifogott rekordméretű nagy fehér cápa Forrás: Live Science

Randy Fry és a barátja a partvidéket igen jól ismerő tapasztalt búvároknak számítottak, így azzal is tisztában voltak, hogy ezeken a vizeken az igen ritka nagy fehér jóval gyakrabban felbukkanhat más tengerszakaszokhoz képest.

Váratlanul bukkant fel a zavaros vízben az óriási nagy fehér

Amikor lemerültek a tengeraljzatra, hogy fülcsigákat keressenek, Zimmermannt hirtelen egy hatalmas cápa farokúszója ijesztette meg a nem túl jó látótávolságú zavaros vízben.

- emlékezett vissza Zimmermann az őt ért ijesztő élményre.

Az áldozat, az 50 éves Randy Fry tapasztalt, gyakorlott búvárnak számított Forrás: Norcal Skindivers

A Zimmermann által 18 láb (hozzávetőleg 5,5 méter) hosszúságúra becsült ragadozó az egymástól kissé eltávolodott két búvár közé úszott be. A nagy fehér cápa azonnal rárontott Fry-ra, és néhány másodperecen belül szabályosan szétszaggatta a férfit. Randy Fry-nak esélye sem volt a hatalmas ragadozóval szemben, amely a búvár fejét is letépte.

A nagy fehér cápák egyik legfontosabb felbukkanási területe a kaliforniai partvidék (a kép illusztráció) Forrás: Origo

Annak ellenére, hogy a cápa széttépte az ötvenéves férfit, a leharapott testrészeket nem nyelte el. A szétszaggatott búvár testrészeit másnap sodorta partra az óceán, de Fry fejmaradványát csak a tragédia után két héttel később találták meg partra vetve.

A cápatámadások extrém ritkának számítanak az állat-ember agressziók sorában

Az Egyesült Államok nyugati partvidéke számít a leginkább „cápaveszélyes" területnek a világtengeren, azt is hozzátéve ehhez, hogy éves átlagban az állat-ember elleni agressziók sorában a cápatámadások számítanak a legritkábbaknak. Ezt jól mutatják a cápatámadási statisztikák adatai is.

A nagy fehér a legtermetesebb recens húsevő cápafaj Forrás: Elter Tamás

Amíg például évente átlag húszezren veszítik életüket kutyaharapás miatt, háromezren pedig méhcsípés következtében, ezzel szemben - több évtizedes átlagot figyelembe véve- a cápatámadások halálos áldozatinak száma öt és tíz fő között mozog. A Floridai Természettudományi Múzeum adatbankja, az International Shark Attack File (ISAF) nyilvántartása szerin

tavaly összesen 57 nem provokált cápatámadást regisztráltak világszerte,

amiből viszont 41 eset az Egyesült Államok felségvizein történt, bár ebből csak egyetlen incidens végződött halálos eredménnyel.

A nagy fehér gyakran megközelíti a csónakokat is ( a kép illusztráció) Forrás: Elter Tamás

( Az amerikai vizeken történt 41 nem provokált támadás a tavaly világszerte bekövetkezett 57 hasonló eset 71 százalékát teszi ki.) A légzőcsöves búvárok elleni agressziók az összes incidens 9 százalékát adják.

Az elmúlt tíz évben egyébként tavaly történt a legkevesebb cápatámadás a világtengeren.

A nagy fehér cápa áll a támadási statisztikák élén ( a kép illusztráció) Forrás: Overall/Magnus News

Fajokra lebontva az ember elleni nem provokált agressziókat, a listát továbbra is a nagy fehér cápa vezeti, amelyet második helyen a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) követ.