Allergiaszezon: vényköteles gyógyszerek kontra recept nélküliek

köhögés, allergia
Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet.
Vágólapra másolva!
A Pécsi Tudományegyetem gyógyszerésze kereste a választ a címben jelzett kérdésre, válaszait közleményben jutatta el szerkesztőségünkhöz. Ahogy rámutattak, a nyár egyet jelent a családi nyaralással, strandolással, kirándulással, mindezek mellett azonban sokak számára hordoz kellemetlenséget is. A pollenben gazdag hónapok megkeseríthetik az allergiások vakációját, sőt, hétköznapjait is. Sokan növényspecifikus diagnosztika hiányában inkább valamilyen vény nélkül kapható gyógyszerkészítménnyel próbálják meg enyhíteni a tüneteket, de fontos tudni: egy kezeletlen allergia akár allergia indukált asztmához is vezethet.
Vágólapra másolva!

Az allergia tüneteit antihisztaminokkal szokás kezelni

A szakemberek szerint az allergiás folyamatokért az allergiát kiváltó allergének, döntően fehérjék okolhatók.

– mutatott rá dr. Horváth Ádám, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerhatástani Tanszékének rezidens gyógyszerésze, központi gyakornoka. – Az allergia tüneteit antihisztaminokkal szokás kezelni, amelyek a hisztaminreceptorokat blokkolják, ezáltal megakadályozzák a hisztamin kapcsolódását, tehát csökkentik a tünetek erősségét és gátolják a tünetek kialakulását.

A tavasz sokak számára magával hozza az allergia rettegett tüneteit Forrás: Pinterest

Hozzátette: az antihisztamin-tartalmú készítmények már jó ideje velünk vannak:

az elsők az 1940-es években jelentek meg, azóta pedig számos új hatóanyag kifejlesztése történt ezen a területen.

Az örök dilemma: vényköteles vagy a vény nélkül kapható allergiagyógyszerek hatékonyabbak?

– szögezte le dr. Horváth Ádám. – Az allergia kezelésére alkalmas készítményeket különböző kategóriákba sorolhatjuk.

Az első generációs (régebbi) antihisztaminok jellemzően vénykötelesek, és mert általában több mellékhatással rendelkeznek (pl. álmosító hatás, szájszárazság, szívritmuszavarok). Ezért általában véve nem használatosak az allergiás tünetek csökkentésére. A másik kategória a második generációs (modern) antihisztaminok. Ezek hatékonyabban az előzőeknél, és ide tartozik az allergiás tüneteket tapasztaló betegek által oly kedvelt vény nélküli allergiagyógyszerek többsége.

Az allergia tüsszögést és orrfolyást okoz, ám ha nem kezeltetjük megfelelően, közvetve elhúzódó köhögésért is felelős lehet. Forrás: PInterest

Kiváltásukhoz azért nincs szükség receptre, mert sokkal kevesebb mellékhatás léphet fel az alkalmazásuk során, mint elődeiknél.

A harmadik csoportba a nem antihisztamin-jellegű terápiák tartoznak, ezekre később visszatérünk.

Nincs jelentős különbség

A szakemberek úgy vélik, nincs jelentős különbség a vényköteles és a vény nélküli allergiagyógyszerek hatásában.

dr. Horváth Ádám, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerhatástani Tanszékének rezidens gyógyszerészének, központi gyakornoka Forrás: PTE

– javasolja a pécsi Gyógyszerésztudományi Kar gyógyszerésze. – Ha valaki egyéb betegségre is szed valamilyen vényköteles gyógyszert, akkor mindenképp egyeztessen orvosával/gyógyszerészével a megfelelő készítmény kiválasztásának érdekében.

Horváth Ádám szerint a legtöbb vény nélkül megvásárolható allergiagyógyszer biztonságosnak tekinthető. A gyógyszerész szerint

a leggyakoribb mellékhatások közé tartozik az álmosító hatás, amely esetleg befolyásolhatja a gépjárművezetési képességet, de ez egyénenként eltér.

Továbbá kerülendő az antihisztaminok és az alkohol együttes alkalmazása is.

Megelőzés és terápiás lehetőségek az antihisztaminon túl

A Pécsi Tudományegytem közleménye hangsúlyozta: mielőtt a gyógyszeres terápiákról beszélünk, nagyon fontos megemlíteni az orr és a szem vizes kimosását, hajmosást és a ruhaváltást.

A pollen-allergének akkor váltanak ki allergiás reakciót, ha az allergén megtapad egy nyálkahártyán, és ott a szervezet védekező mechanizmusa „beindul".

Ez időigényes folyamat, tehát ha az allergéneket rendszeresen lemossuk a felszínről, akkor a reakció is enyhébb lesz.

Sokak számára a tavasz szemviszketést, a tüsszögést és az orrdugulást jelent Forrás: Medline Plus

– mutatnak rá a szakemberek. – Ezekkel jelentősen lecsökkenthető a pollenkontaktus ideje és az allergén mennyisége, következésképpen enyhíthetők az allergiás tünetek.

Kiemelték: preventív jelleggel is érdemes felkészülni az allergiaszezonra, amelynek lehetőségei közé tartoznak az úgynevezett hízósejt-stabilizátor hatóanyagokat tartalmazó vény nélküli készítmények.

Ezeknek a szereknek azonban a hátránya, hogy az allergiás szezon előtt 2-4 héttel el kell kezdeni az alkalmazásukat.

Allergia orrtüneteinek kezelésére nyálkahártya-lohasztókat, orrcseppeket vagy orrspray-ket is érdemes igénybe venni. Ezek elsősorban a megfázásra emlékeztető orrfolyásos tünetek enyhítésére alkalmasak. Azonban szigorúan be kell tartani azt a figyelmeztetést, hogy maximum két hétig alkalmazhatóak folyamatosan, ugyanis ezen túl a szervezet hozzászokik a hatóanyaghoz, továbbá a tartós alkalmazás esetenként már hasonló tüneteket okoz, mint amire elkezdte alkalmazni azt a beteg.

Az allergia ismertebb tünetei a tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés Forrás: Pinterest

Az antihisztaminok hatástalansága esetén alkalmazhatóak még a harmadik csoportként említett gyógyszerek, illetve kezelések. Ide tartoznak a nagyon hatásos szteroidtartalmú orrspray-k is.

Igen súlyos esetben bevethető még az úgynevezett allergénspecifikus immunterápia (ASIT), amely során emelkedő mennyiségű ismert allergén alkalmazásával csökkenthető az allergiás reakcióban részt vevő folyamatok erőssége.


Ne legyünk restek hivatalos diagnózist készíttetni!

Az esetek jelentős részében az allergének ismertek (pl. állatszőr, gyógyszerek, élelmiszerek) így ebben az esetben nem feltétlenül szükséges allergiateszt elvégzése.

Azokban az esetekben, ahol például pollenérzékenység áll fent, érdemes allergiatesztet csináltatni.

Allergiaszezon: hasznosabbak-e a vényköteles gyógyszerek, mint a recept nélküliek, és mihez nyúlhatunk az antihisztaminokon kívül? Forrás: Pinterest

A leggyakoribb vizsgálatok közé tartozik a Prick-teszt, amely során változatos allergéneket visznek fel a beteg bőrére (általában az alkaron), majd vizsgálják a hisztamin kontrollhoz képest kialakuló válaszreakciót. Ez a módszer egyszerűen kivitelezhető.

– mondja dr. Horváth Ádám.

Ennek hátterében az allergiás panaszokat kiváltó tényezők megváltozása állhat, illetve a tünetek esetleges súlyosbodásában is megnyilvánulhat a gyógyszerek hatástalansága.