Egy kis egér túlélte a sarki hideget a dinoszauruszok korában

Sikuomys mikros
Egy homokszem méretű Sikuomys mikros fog fosszília mikroszkóp alatt.
Vágólapra másolva!
Alaszka északi részén dolgozó paleontológusok felfedeztek egy kis emlős fosszíliát, ami virult abban az időszakban, ami az egyik leghidegebb lehetett a Földön, körülbelül 73 millió éve. - írja a phys.org. 
Vágólapra másolva!

Jaelyn Eberle, a Colorado Boulder Egyetem munkatársa által vezetett kutatók a késő krétakori állatot a Journal of Systematic Palaeontology magazinban ismertette e hónapban publikált tanulmányukban.
A Sikuomys mikros tudományos nevet adták neki: Siku: az alaszkai Iñupiaq nyelven azt jelenti jég, a mys görögül egér, a mikros görögül kicsi. Bár a kis jégegér valójában nem egér volt, hanem egy mára már kihalt emlős családhoz, a Gypsonictopidae családhoz tartozott, biztosan kicsi volt. A szőrös állat egy kicsit úgy nézhetett ki, mint egy mai cickány és úgy becslik 11 gramm lehetett.

Ott a jégegér valószínűleg kiállta a 4 hónapig tartó sötétséget télen és a fagypont alatti hőmérsékleetet.


Egész évben Alaszkában élt, ami abban az időben sokkal északabbra feküdt, az Északi-sarkkör felett.
Eberle a CU Természettudományi Múzeum kurátora azt nyilatkozta, hogy valószínűleg a jégegerek nem hibernálódtak. Egész évben aktívak voltak a levél alom, vagy a föld alatt vájkálva és megették, amibe a fogaikat bele tudták mélyeszteni, valószínűleg rovarokat és férgeket.
A kutatók csak egy maroknyi kis fog alapján azonosították az új fajt, az egyes fogak akkorák, mint egy homokszem.

Egy homokszem méretű Sikuomys mikros fog fosszília mikroszkóp alatt. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-tiny-ice-mouse-survived-arctic.html

Patrick Druckenmiller, az Alaszkai Múzeum Egyetemének igazgatója, a tanulmány társszerzője azt mondta, hogy ezek a kis fosszíliák a kutatók számára új ablakot nyitnak az ősi Alaszkára.

73 millió évvel ezelőtt Alaszka északi része egy a Földön lévő minden ökoszisztémától eltérő ökoszisztéma otthona volt. Egy sarki erdő volt, ami hemzsegett a dinoszauruszoktól, kis emlősöktől, és madaraktól. Ezek az állatok alkalmazkodtak egy nagyon szezonális klímához, ami magába foglalt valószínűleg havas, fagyos teleket és 4 hónapig tartó teljes téli sötétséget.

A kutatók fosszíliákat ástak a Colville folyó partja menti üledékből - nem messze a Beaufort-tengertől. A helyszín a Prince Creek Formation képződmény része, olyan távoli, hogy a csapat Deadhorse-tól körülbelül 121 kilométert utazott motoros szánon. A csapat egy az Északi-sarkhoz alkalmazkodott állatok elveszett világát tárta fel.

Eltérően az ugyanabból a periódusból származó dinoszauruszoktól, melyek nagy csontokat hagytak hátra, a régió emlőseitől csak kevés fog és állkapocs töredék fosszília maradvány van.

Hogy megismerjék ezeket a példányokat, a csapat a folyópartról több vödör földet gyűjtött. A laborban lemosták az iszapot és mikroszkóp alatt kiválogatták ami maradt.

Egy paleontológus csoport a Colville folyópartja mentén ás, Alaszka északi részén. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-tiny-ice-mouse-survived-arctic.html

A Földön élő sok emlős csoport, a fajok általában nagyobbak a magasabb földrajzi szélességi körökön és hidegebb éghajlatokon. A jégegér és közeli kuzinjai úgy tűnik az ellenkező mintázatot követik.

A paleontológusok találtak rokon példányokat, melyek többezer kilométerre délre éltek, amik 3-5-ször nagyobbak voltak, mint a Sikuomys mikros.Eberle azt gyanítja, hogy a jégegér azért volt olyan kicsi, mert olyan kevés élelem volt télen Alaszkán. Azt mondta, hasonló ma is van a cickányoknál. Az ötlet az, hogy ha nagyon kicsi valaki, kevesebb élelemre és energiára van szüksége.

A Sikuomys mikros Alaszkán a hideg hónapokat a föld alatt tölthette. Ez a földalatti életmód menthette meg a tömeges kihalás idején. A földet túró emlősök jobb eséllyel élték túl a 66 millió évvel ezelőtti, a dinoszauruszokat kipusztító meteorit becsapódást követű kemény körülményeket.

(Forrás: https://phys.org/)