Döbbenetesen megugrott a fiatal rákbetegek száma

Egy pánikbeteg nő története: "Arra vágytam, hogy szervi problémám legyen, mert az megfogható" orvos doktor beteg diagnózis rossz hír
Vágólapra másolva!
Egyre több fiatal lesz rákos, a jelenség okára egyelőre a kutatók sem találják a választ. A szakértők már korábban felfigyeltek az aggasztó trendre, de az adatokat folyamatosan nyomon kell követni.
Vágólapra másolva!

A rákos megbetegedéseket összegyűjtő globális adatbázis áttekintése után a kutatók megállapították, hogy az 1990-es évektől kezdve ugrásszerűen megnőtt a rákbetegek aránya az 50 év alatti felnőttek között.

Benjamin Koh, a Szingapúri Nemzeti Egyetem orvoskutatója és kollégái meg akarták ismerni a jelenség hátterét ezért egy új kutatás során az amerikai adatokra koncentráltak. Friss eredményeik megerősítik, hogy tényleg valami aggasztó fejlemény megy végbe a világban.

A kutatások azt mutatják, hogy a fiatal felnőttek rákos megbetegedései különböznek az idősebb felnőttek ugyanezeket a szerveket érintő daganatos megbetegedéseitől. Ezek a különbségek befolyásolják a kezelési lehetőségeket, ezért fontos megérteni, hogy a különböző ráktípusok kit és hogyan érintenek.

Egyre több a fiatal rákos

A legnagyobb kockázati tényező továbbra is a kor, hiszen az idősek rengeteg káros mutációt gyűjtenek össze, így nő a tumorok megjelenésének kockázata.

Most azonban egyértelmű, hogy a fiatalabb populációval is történik valami, ugyanis körükben drámaian megnőtt a rákos megbetegedések aránya.

A lehetséges okok között szerepel a változó étrend, az életmód és alvási szokások; a növekvő elhízás, az antibiotikumok túlzásba vitt használata és a légszennyezés.

Egyértelmű, hogy a fiatalabb populációval is történik valami, ugyanis körükben drámaian megnőtt a rákos megbetegedések aránya Forrás: PhotoAlto via AFP/Frédéric Cirou / Altopress/Frederic Cirou

Főleg a bélrákosok száma növekszik

A kutatócsoport az Egyesült Államokban élő, 50 év alatti korosztály megbetegedéseit vizsgálta 2010 és 2019 között. A kutatás során több mint 562 000 fiatal rákos felnőttet azonosítottak a szakértők. Összességében 2019-re az 50 év alatti korcsoportban 100 000 főre vetítve hárommal több új esetet jegyeztek fel, mint 2010-ben.

Leginkább a gyomrot és bélrendszert érintő daganatok gyakorisága emelkedett, a fiataloknál például a bélrák volt 2019-ben a leggyakoribb ráktípus. Hasonló mértékben növekedik a hasnyálmirigyet, a vakbelet, és az epevezetéket érintő rákos megbetegedések száma is.

A gyomor-bélrendszert érintő rákbetegségek ugrásszerű növekedését más nemzetközi tanulmányok is megerősítik.

Több kutató szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek népszerűsége lehet a rákos esetek növekedésének egyik fő oka.

A mostani kutatás teljes terjedelmében a JAMA Network Open című szaklapban olvasható.