Vándorlás helyett egy spanyol szeméttelepre özönlöttek a madarak

szeméttelep, műanyag, gólya
Fehér gólyák keresnek egy szemétlerakónál Spanyolországban. A kutatók szerint a madarak sok műanyagot, gumit és mérgező anyagokat esznek meg a helyszíneken
Vágólapra másolva!
Egy hatalmas dél-spanyolországi szeméttelep vonzza az ornitológusokat, mivel gólyák, barna kányák és keselyűk ezrei állnak meg itt, hogy hulladékkal táplálkozzanak, mielőtt megkezdik útjukat a Gibraltári-szoroson át.
Vágólapra másolva!

Stabil populáció marad a szeméttelepen

Ez különösen hasznos az összeírások elvégzéséhez, mivel ennyi madár van egy helyen.

– mondta Jesús Pinilla, az andalúziai SEO/Birdlife munkatársa a The Guardian online portálnak.

A madarak könnyen találnak táplálékot a Cádiz melletti Los Barrios szemétlerakóra kidobott szeméthegyek között, amely a Gibraltárban és környékén élő 400 ezer ember hulladékát fogadja.

Az ornitológusok 210 ezer barna kányát és 125 ezer gólyát számoltak itt össze július óta.

Fehér gólyák keresnek egy szemétlerakónál Spanyolországban. A kutatók szerint a madarak sok műanyagot, gumit és mérgező anyagokat esznek meg a helyszíneken Forrás: John Cancalosi/Alamy

Ami azonban meglepőbb, hogy több gólya döntött úgy, hogy inkább itt marad és a szeméttelepen táplálkozik, minthogy megtegye a hosszú utat dél felé. A SEO/Birdlife adatai szerint ennek eredményeképpen egy jelenleg stabil, mintegy 37 ezer madárból álló populáció telel ott.

– mutatott rá az aggasztó tendenciára Pinilla. – A közelmúltig még az összes európai fehér gólya Afrikában telelt, és ahogy a szeméttelepek egyre nagyobbak lettek, a szárnyasok is megtanulták, hogy ha itt van elég élelem, akkor nem kell egy 3000 kilométer hosszú utat megtenniük a Szaharától délre fekvő Afrikába ahhoz, hogy táplálékot találjanak.

Hozzátette: az erős oldalszél amúgy is megnehezíti az útjukat, és minden tengerbe zuhanó madár ott valószínűleg elpusztul, mivel nem tud újra repülni. Így minél jobban táplálkoznak indulás előtt, annál nagyobb az esélyük a túlélésre.

A madarak is alkalmazkodnak

A kutatók szerint a madarak a táplálék mellett rengeteg műanyagot, gumit és mérgező anyagot is megesznek a szeméttelepeken. És ott vannak a patkányok is, amelyekre a barna kányák vadásznak.

A Movement Ecology című folyóiratban az év elején megjelent tanulmányban spanyol kutatók nyomon követték a fehér gólyák (Ciconia ciconia) mozgását Észak-Spanyolországból Marokkóba tartó útjuk során. Megállapították, hogy útközben számos alkalommal megálltak a szemétlerakó helyeken.

A szakemberek megállapították, hogy a gólyák képesek a hulladéklerakókból felvett méreganyagokat terjeszteni, amely nehézfém- és műanyagszennyezést okoz a mezőgazdasági területeken, különösen a rizstermesztő régiókban.

A barna kánya fészke sokszor messziről felismerhető az abba behordott – gyakran színes – rongyokról, más hulladékról Forrás: Wikimedia Commons/http://www.fotocommunity.de/pc/pc/cat/7562/display/13273880

Azáltal azonban, hogy útközben a hulladéklerakókban táplálkoztak, kevesebb energiára volt szükségük, így könnyebb vándorlási útvonalakat tudtak bejárni, ami növelte túlélési esélyeiket. Ennek eredményeként

az európai fehér gólyaállomány az 1980-as évek óta drámaian nőtt.

Ahogy arra a tudósok emlékeztettek, a klímaválság alkalmazkodásra készteti a madarakat, különösen a vándorló fajokat, ezért nem meglepő, hogy megváltoztatták a szokásaikat.