Véres könnyeket hullajtott az igazi Drakula gróf

vámpír, drakula (Thomas Ian Griffith)
Vágólapra másolva!
A Cataniai Egyetem kutatóinak nemrég publikált új tanulmánya szerint a Drakula gróf történetét  megihlető III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad havasalföldi fejedelem haemolacriában szenvedett, és emiatt vérrel kevert könnyeket hullajthatott. A betegséget általában sérülés vagy fertőzés idézi elő, de rendkívül ritkának számít.
Vágólapra másolva!

Kedvenc kivégzési módszere a karóba húzás volt

III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad a mai Románia egyik történelmi tartománya, a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom között elterülő Havasalföld uralkodója volt a 15. században.

Hírhedtségét különös kegyetlenkedéseinek köszönheti: ahogy ragadványneve is mutatja, kedvenc kivégzési módszere a karóba húzás volt.

Az önfejű, agresszív és kíméletlen természetű fejedelmet több néven is ismerték és emlegették a történetírók: Vlad Țepeș vagy Cepes vagy pedig Cepelus, a „nyársba húzó". Az 1972-es „Drakula nyomában" című könyv szerint ő ihlette meg a világ egyik legismertebb horrortörténetét jegyző Abraham „Bram" Stoker írót, a vérszívó Drakula gróf válogatott rémtetteinek szerzőjét a 19. században.

Vlad Tepes, vagyis Drakula 15. századi portréja alapján így nézhetne ki ma a hírhedt havasalföldi fejedelem Forrás: Becca Saladin/Twitter

A Drǎculea ugyanis Vlad román keresztneve volt, ami az édesapja nevéből, a Dracul-ból származtatható.

Ez utóbbi a modern román nyelvben ördögöt jelent, de a fejedelem uralkodásának korában sárkányt és démont is jelentett. Születésének évében, 1431-ben Vlad édesapját a Sárkány Lovagrend tagjává választották Nürnbergben, majd az öt éves fiatal Vladot is beavatták a lovagrendbe. A Dracul név valószínűleg eredetileg erre, a Sárkány Lovagrendre utalt, a sárkány ugyanis latinul draco.

III. Vlad ihlette a világ egyik legismertebb horrortörténetét jegyző Abraham „Bram" Stokert is, a vérszívó Drakula gróf válogatott rémtetteinek szerzőjét Forrás: AFP

Uralkodása alatt III. Vlad állítólag mintegy 40-100 ezer embert gyilkoltatott meg,

köztük politikai riválisokat, bűnözőket és szinte mindenkit, akiket „az emberiség számára haszontalannak" tartott; ilyenkor legszívesebben a karóba húzás borzalmas módszerét választotta, de a testcsonkítás és nyúzatás is szerepelt a "repertoárjában".

Drakula, aki véres könnyeket hullajtott

A fennmaradt egykorú források szerint amikor II. Mehmed oszmán szultán Târgoviște városába vonult a sorozatos összecsapásokat követően, a város körül koncentrikus körökben elhelyezett, összesen 23 844 felnyársalt török fogoly maradványai fogadták a padisahot és kíséretét.

A kastély, ami a Drakulához, a kegyetlenkedéseiről hírhedt uralkodóhoz köthető Forrás: Stvorecz Adrián

„... termete nem magas, de igen izmos és erős, külsőre kegyetlen és félelmetes, sasorra igen nagy, tág orrlyukakkal, arca pedig sovány és sápadt, hosszú szempillái tágra nyílt kék szemeit övezték, fekete és sűrű szemöldöke fenyegetővé tette nézését, bajuszán kívül arcát és állát borotválta. Kiugró homlokcsontjai növelték fejének méreteit. Magas tarkóját bikáéhoz hasonló nyaka kötötte széles vállaihoz, melyre fekete, göndör hajfonatok hullottak." – írta II. Pius pápa követe 1462-ban III. Vlad havasalföldi fejedelemről.

Más történelmi szövegek úgy írnak róla, mint akinek

nagy zöld szemei voltak és gyakran véres könnyeket hullajtott.

A vizsgált, 1475. augusztus 4-én kelt első levél, amelyen a felületére helyezett és biológiai anyag rögzítésére alkalmazott EVA csíkok (barnás téglalapok) helyzete is látható; (b) a fenilalanin, tirozin és triptofán fluoreszcenciájának feltérképezése UV megvilágítás alatt Forrás: Analytical Chemistry

Az Analytical Chemistry című folyóiratban megjelent tanulmányukban a Cataniai Egyetem kutatói nagyfelbontású tömegspektrometriát (HRMS) és EVA (etilén-vinil-acetát) technológiát alkalmaztak azokon a leveleken, amelyeket III. Vlad írt valamikor a 15. század közepén.

Vlad Tepes egyetlen fennmaradt korabeli portréja Forrás: AFP

Ez a megközelítés tette lehetővé számukra összesen száz ősi peptid és emberi eredetű fehérje adatainak jellemzését, amelyek arra utalnak, hogy

az „igazi Drakula gróf" a légutak és/vagy a bőr gyulladásos folyamataitól, valamint egy haemolacria (másként hemolakria) néven ismert betegségben szenvedett.

A Drakula gróf történetét is ihlető III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad havasalföldi fejedelem haemolacriában szenvedett Forrás: Cleveland Clinic

Ez az állapot olyan, sajátos következménnyel jár hogy a betegek külső tényezők, például bakteriális kötőhártya-gyulladás, környezeti ártalmak vagy sérülések következtében vért, pontosabban vérrel kevert könnyeket hullajtanak. Ez a betegség jelezheti emellett például a könnycsatorna daganatát is.

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Nem tagadható, hogy több középkori ember is hozzányúlhatott ezekhez az iratokhoz, de feltételezhetjük, hogy a legjelentősebb ősi fehérjék Karóbahúzó Vladhoz köthetők, aki ezeket a leveleket írta és aláírta.