A hanoi állatkertben leláncolt elefántok elengedését követelik állatvédők

ázsiai elefánt
Indiában él az ázsiai elefántok legnagyobb populációja. Vietnamban már csak alig száz elefánt él a vadonban
Vágólapra másolva!
A hanoi állatkertben leláncolva tartott két elefánt sorsa sokakat aggaszt Vietnamban: állatvédő szervezetek követelik, hogy engedjék szabadon őket egy nemzeti park terültén.
Vágólapra másolva!

Eddig már hetvenezren írták alá az állatvédők petícióját

Petíciójukat eddig csaknem hetvenezer ember írta már alá. "Az elefántok megvadulhatnak, most is ez történt, átszakították a villanypásztorral ellátott kerítést, ezért kénytelenek voltunk leláncolni őket" - mondta el az állatkert egyik alkalmazottja az AFP francia hírügynökségnek.

Ázsiai elefántok ( a kép illusztráció) Forrás: elphantconservation.com

Az Animals Asia nevű szervezet aktivistái nem fogadják el ezt a magyarázatot, és levelet írtak a főváros vezetésének, amelyben kérik, hogy szállítsák el a két elefánttehenet, Thait és Banangot a Yok Don nemzeti parkba, amely az ország középső részén, egy fennsíkon terül el.

Indiában él az ázsiai elefántok legnagyobb populációja. Vietnamban már csak alig száz elefánt él a vadonban Forrás: Flickr / uniunitwins

Egy másik állatvédő szervezet, a Vietnam Animal Eyes is az elefántok szabadon engedése mellett van, ők ennek támogatására augusztus elején petíciót kezdeményeztek.

Az igazgató szerint elpusztulnának a vadonban a szabadon engedésük esetén

Le Si Dung, az állatkert igazgatója az állami médiának adott nyilatkozatban ésszerűtlennek nevezte a kérést. "Ezek az elefántok 60 és 70 év közöttiek, és több mint tíz éve vannak az állatkertünkben. Elpusztulnának, ha szabadon engednénk őket a természetben, mert nem tudnának egyedül élelmet keresni maguknak és megvédeni magukat" – mondta.

Délkelet-Ázsiában ma már mindnütt védelem alatt állnak az elefántok Forrás: BELGA/AFP/Philippe Clément

Állatvédő szervezetek szerint a Vietnamban vadon élő elefántok száma az 1980-ban becsült kétezerről 2022-ig százra csökkent.A háziállatként tartott elefántok száma 1980-től napjainkig 600-ról 165-re csökkent.