Megkóstolná? Vízzel teszik a növényi fehérjéket hússzerűvé

rovar, hamburger, étel
A világ egynegyedén a hamburgerbe is könnyen kerül fogyasztásra szánt rovar
Vágólapra másolva!
A növényi fehérje hosszú utat tett meg az elmúlt évtizedekben. A száraz, ízetlen és unalmas növényi fehérjék napjai már elmúltak, és sok szupermarketben találhatunk ma már számos, vonzó húshelyettesítőt. De még rengeteg munka van hátra - és ez nem csak az ízre, hanem a textúrára is vonatkozik. Sokak számára ugyanis a hús rágós, zsírosabb textúrája az, ami megkülönbözteti azt a növényi alternatíváktól. Most a kutatók megtalálták a módját, hogy ezt reprodukálják.
Vágólapra másolva!

A kevesebb hús (és különösen vörös hús) fogyasztása az egyik legfenntarthatóbb dolog, amit tehetünk. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának körülbelül egyharmada ugyanis a mezőgazdaságból származik, és ennek aránytalanul nagy részét a hús teszi ki. Akárhogy is nézzük (az egy grammra jutó fehérje mennyisége, vagy a föld- és vízhasználat szempontjából),

a hús rengeteg erőforrást használ fel és számos negatív külső gazdasági hatást okoz.

Ha ehhez hozzávesszük az etikai aggályokat és a vörös húsokkal kapcsolatos egészségügyi problémákat, akkor nem is meglepő, hogy egyre többen fordulnak a növényi alternatívák felé.

Ám míg egyesek hajthatatlanok abban, hogy kevesebb – vagy semennyi – húst esznek, mások számára a probléma árnyaltabb. Többen választanák a növényi alternatívákat, ha azok hasonlóak lennének (árban, ízben és tápértékben) a húshoz.

Szakemberek szerint a reálisabb húsalternatívák előállítása talán több embert ösztönözne arra, hogy csökkentse a húsfogyasztását.

Ennek megoldására egy Anwesha Sarkar vezette csapat a Leedsi Egyetemen új módszert dolgozott ki a növényi fehérjék húst jobban utánzó módon történő feldolgozására.

A növényi fehérjéket teszik hússzerűvé és lédúsá egyetlen egyszerű összetevővel Forrás: Shutterstock

Egy mikrozselésnek nevezett eljárást alkalmaznak, amely egy olyan folyamat, amely a polimereket molekuláris kapcsolataik megváltoztatásával géllé alakítja. Ebben az esetben a növényi fehérjéket (amelyek kezdetben szárazak) vízbe helyezik, majd egy meghatározott módon felmelegítik. Ez megváltoztatja a szerkezetet, és egy olyan gélt hoz létre, amely körülveszi és beburkolja a fehérjéket, lényegében vizet zár körülöttük, és lédúsabbá teszi őket.

– mondta Sarkar professzor a ZME Science online tudományos portálnak. – Ez adja meg a szükséges hidratáltságot és a lédús érzetet a szájban.

Hozzátette: mindezt vegyi anyagok vagy szerek használata nélkül lehet létrehozni egy olyan technikával, amely széles körben elérhető és jelenleg is használatos az élelmiszeriparban, és ahol a legfontosabb összetevő a víz.

A technológia lehetséges alkalmazásai túlmutatnak a tányéron, hiszen egészségesebb, fenntarthatóbb termékeket ígérnek az élelmiszeriparban.

Ahogy ez a kutatás a laboratóriumból a szupermarketek polcaira jut, hamarosan talán egy olyan fordulópontnál találhatjuk magunkat, ahol a növényi alapú lehetőségek már nem az alternatívát, hanem a normát jelentik.