Vésett dombormű fedhet fel egy elveszettnek hitt maja várost

maja város, maják
Vésett domborművet tártak fel a mexikói Campeche államban található Ocomtúnban
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei egy vésett domborművet tártak fel a mexikói Campeche államban található Ocomtúnban. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, Ocomtún (jelentése „kőoszlop") egy olyan maja város, amelyet nemrégiben fedeztek fel a Balamkú ökológiai rezervátumban nagy felbontású, lézer alapú távérzékelés (LiDar) segítségével.
Vágólapra másolva!

Ocomtún városa mintegy 123,5 hektárnyi területet foglal el, és a klasszikus korszak (Krisztus után 250-1000) időszakból származik. Ahogy arra a tudósok rámutattak, a lakosság száma csökkent a 10. századra, amit a maja összeomlás idején elhagytak, amikor számos maja város elnéptelenedett a maja síkság déli részén.

A földszinti vizsgálat során a szakemberek több nagyméretű épület jelenlétét is megerősítették, köztük több, 15 méternél magasabb piramisszerű építményt, tereket, koncentrikus kör alaprajzú és hosszúkás szerkezeteket, valamint egy labdajátékokhoz használt pálya nyomait.

A terület délkeleti részét egy nagyméretű gyalogút köti össze az északnyugati részen található épületegyüttessel, ahol egy nyolcvan méter hosszú, téglalap alakú akropolisz található. Az ásatások az északnyugati zónában lévő lépcsőnél egy nagyméretű, 1,82 méter széles, vésett megalitikus kőtömböt tártak fel, amelybe jeleneteket és maja hieroglifákat véstek.

Vésett domborművet tártak fel a mexikói Campeche államban található Ocomtúnban Forrás: Octavio Esparza

– mondták a kutatók a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A szöveg közelebbi vizsgálata során látható az ajaw , azaz „úr" logogram, amely egy maja uralkodóra vagy nemesre utal, a szöveg felett pedig olyan szótagjelek találhatók, amelyek a Maatz' szót alkotják, ami valószínűleg együttesen azt jelentik, hogy „Maatz' ura".

A kutatók szerint a Maatz' megfelelhet Ocomtún eredeti nevének vagy egy másik helynek, mivel a maják területén gyakori volt a műemlékek áthelyezésének gyakorlata.

Hasonló eseteket találtak Chactúnban, Cobában, Calakmulban vagy Tikalban.

A tömb körül végzett ásatások áldozati tárgyakat is feltártak, köztük egy nyolcágú csillag alakú faragott csontot, egy kétágú tűzkőhegyet és különböző kerámiatöredékeket.