Így óvják az Északi-tenger fókaállományát

borjúfóka
A közönséges borjúfóka (Phoca vitulina) viszonylag gyakorinak számít az Északi-tenger vidékén
Vágólapra másolva!
Több mint 260 fókabébiről gondoskodnak a jelenlegi születési csúcsidőszakban két németországi fókamenhelyen, ahová a Watt-tengeren született és elárvult állatokat szállítják, hogy megerősödjenek, mielőtt visszaengedik őket a tengerbe.
Vágólapra másolva!

Már ötven éve foglalkoznak az északi-tengeri fókák védelmével

A Watt-tenger partján fekvő alsó-szászországi Norddeich és a schleswig-holsteini Friedrichskoog állomásokon a legtöbb újszülött fókát június közepétől július közepéig fogadják, mivel ez az időszak a születés szezonja az Északi-tengerhez tartozó Watt-tengeren. A Norddeichben található állomáson jelenleg 111 fiatal fókát nevelnek, míg Friedrichskoogban 153-at.

A közönséges borjúfóka (Phoca vitulina) viszonylag gyakorinak számít az Északi-tenger vidékén Forrás: Andreas Trepte/Andreas Trepte (Www.Photo-Natur.De)

A kis fókákat az állatgondozók addig ápolják, amíg el nem érik a 25 kilogrammos súlyt. A Watt-tengeren anyjuk négy-öt hétig gondoskodik az utódairól.

A borjúfóka a világ leggyakoribb fókafaja, amely a Föld északi féltekéjének partközeli vizeit népesíti be Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2023/apr/05/specieswatch-mystery-uk-harbour-seal-deaths-british-beaches

A friedrichskoogi fókamenhelyet 1985-ben nyitották meg, a kelet-frízföldi Norddeichben pedig 1971 óta foglalkoznak fókák szaporításával. Egy nemzetközi egyezmény alapján egyedül ezen a két menhelyen gondozhatnak újszülött fókákat Németországban.

(Forrás: MTI/dpa)