Rejtélyes labirintust találtak egy templom alá rejtve

Lyobaa
A templom alatt rejtőzhet az "alvilág kapuja"
Vágólapra másolva!
A dél-mexikói Mitla lelőhelyen dolgozó régészek egy Indiana Jones-filmhez méltó felfedezésre bukkantak: egy templom alatt elrejtett kamrákból és folyosókból álló labirintusra, amely az alvilág „bejáratát" jelenthette.
Vágólapra másolva!

Amikor az épületeket több mint 1000 évvel ezelőtt az ókori zapotékok felhúzták, egyfajta vallási templomként használták, és Lyobaa, tehát a „nyugalom helye" néven ismerték. Szakemberek szerint úgy tűnik, hogy

több sír is a földalatti hálózat részét képezi, amely mintegy 5-8 méterrel a felszín alatt található.

A földalatti építmények megtalálásához a kutatók három szkennelési módszert alkalmaztak, hogy feltárják, mi rejtőzik ott: talajradart (ami az elektromágneses hullámok visszaverődését méri), elektromos ellenállás-tomográfiát (az elektromos áramok előrehaladásának mérésére használják) és szeizmikus zaj-tomográfiát (a szeizmikus hullámok előrehaladását méri).

A csapat az adatok kombinálásával átfogó térképet készített arról, hogy mi található a föld alatt: ma egy templom áll a helyszínen, amelyet azután építettek, hogy misszionáriusok érkeztek a területre; a templom oltára rejti a most feltérképezett földalatti hálózat bejáratát.

Lyobaa-t a misszionáriusok dokumentálták és zárták le. Francisco de Burgoa domonkos rendi szerzetes 1674-ből származó írásai egy földalatti templomot írnak le a helyszínen, amely négy kiterjedt, egymással összekapcsolt kamrát, valamint több barlangot és sikátort foglal magában, mélyen a föld alatt.

A templom alatt rejtőzhet az "alvilág kapuja" Forrás: Project Lyobaa

Most úgy tűnik, hogy ez a helyet ismét megtalálták. A labirintus építői erősen hittek az alvilágban, több istent imádtak, és nagy hangsúlyt fektettek a rituálékra – többek között akkor is, ha valaki meghalt.

– mutattak rá a szakemberek a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A legújabb 3D-s képalkotó technikáknak köszönhetően a hálózatot újra feltárhatjuk.

De ez még csak a Lyobaa-projekt első szakasza, a következő években további szkenneléseket és tanulmányokat terveznek a területen. A mögötte álló csapat 15 multidiszciplináris kutatóból áll, a régészektől a mérnökökig.