Műtéti komplikációkat és halált okozhat a marihuánafüggőség

A marihuánafüggőség növeli a nagyobb műtéteket követő komplikációk esélyét
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a marihuánafüggőség növeli a nagyobb műtéteket követő komplikációk esélyét, beleértve a sztrókot, a légzési nehézségeket, a veseproblémákat, sőt, még a halált is.
Vágólapra másolva!

"Eredményeink kiegészítik azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek jelentős összefüggéseket állapítottak meg a marihuánafüggőség és a perioperatív (műtét körüli) szövődmények között" - írták a tanulmány szerzői, akik a houstoni University of Texas Health Science Centerhez tartozó McGovern Medical School munkatársai.

Miért növelheti a műtéti komplikációkat a marihuánafüggőség?

A marihuána fogyasztása befolyásolja a véráramlást a testben és az agyban, lassítja a légzést és csökkenti a testhőmérsékletet, hozzájárul a légutak elzáródásához, megemeli a vérnyomást és a szívfrekvenciát, hatással van a szívritmusra és még sok másra - mindezek megnehezíthetik a műtétet követő felépülést egy 2019-es tanulmány szerint. A marihuána használata egy 2020. októberi kutatás szerint a műtét után tapasztalható fájdalmakat is felerősíti.

A legújabb publikáció szerzői szerint megállapításaik azért is rendkívül fontosak, mert egyes elemzések szerint 10 marihuánafogyasztó közül közel 3-nál alakul ki marihuánafüggőség.

A kábítószer-függőséget kutató National Institute on Drug Abuse szerint akkor tekinthető valaki kannabiszfüggőnek, ha a használat felfüggesztése után a következő tüneteket tapasztalja: étvágytalanság, ingerlékenység, nyugtalanság, hangulati ingadozások, alvási nehézségek.

– írja egy 2008-as jelentés.

A marihuánafüggőség növeli a nagyobb műtéteket követő komplikációk esélyét Forrás: Hans Lucas via AFP/Sebastien Di Silvestro / Hans Lucas/Sebastien Di Silvestro

Sztrókkal, vesekárosodással, vérrögképződéssel jár a marihuánafüggőség

A JAMA Surgery című folyóiratban szerdán közzétett új tanulmány 2016 és 2019 közötti eseteket tartalmazó egészségügyi adatbázist fésült át. Összesen 12 422 beteget vizsgáltak, akik 11 fajta nagyobb, tervezett műtéten estek át. Az operációk között voltak sérvműtétek, epehólyag- és vastagbélműtétek, emlőbiopsziák, masztektómia, méheltávolítás, gerincfúzió és porckorongműtét. A kutatás nem vette számításba ugyanakkor a szívműtéteket.

A 12 422 beteg közül több mint 6 200-at lehetett marihuánafüggőnek tekinteni. Ezután a kutatók összevetették a függők és addikcióval nem küzdő betegek kilátásait a műtéteket követően.

Kiderült, hogy a marihuánafüggők nagyobb valószínűséggel szenvedtek komplikációktól az említett műtétek során, mint azok, akik nem szoktak rá a szerre.

A leggyakoribb komplikációk marihuánafüggők esetében a koszorúér-elzáródás, a sztrók, a vesekárosodás, a vérrögképződés, a légzési komplikációk és a fertőzések voltak, valamint ezek a páciensek gyakrabban haltak meg műtét közben, mint a kannabiszt nem, vagy csak mértékletesen használó betegek. Mindemellett a marihuánafüggők felépülése tovább tartott, több ideig szorultak kórházi kezelésre, mint a szert nem használó páciensek.

Bár a különbségek statisztikailag nem voltak kiugróak, a kutatás szerzői szerint a tervezett műtétek előtt mindenképpen érdemes lenne felmérni az érintettek kannabiszfogyasztási szokásait.