Megtalálták a vitamint, ami véd a szívinfarktustól

Szívinfarktus huszonévesen? Minden előjel nélkül bekövetkezhet dr.life szívroham
Az új vizsgálatok szerint a D-vitamin-pótlás csökkentheti a szívinfarktus kockázatát
Vágólapra másolva!
A D-vitamin újabb jótékony hatását tárta fel egy kutatócsoport: kiderült, hogy véd a szívinfarktus ellen.
Vágólapra másolva!

Az ausztráliai QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet szerint a mostani a második legnagyobb tanulmány, ami a D-vitamin szedése és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata közötti kapcsolatot vizsgálta. Bár az ok-okozati összefüggésekre nem világítottak rá, a kutatás nagy mintán alapult, összesen 21 302, 60 és 84 év közötti embert vizsgáltak.

– mondta Rachel Neale epidemiológus, a tanulmány egyik szerzője.

A vizsgálatban résztvevők egyik része D-vitamin-kiegészítőt, másik része placebót kapott öt éven át, de a D-vitaminos csoportba tartozók 80 százaléka még a megfigyelési időszak lezárulta után is tovább szedte a készítményt.

Az új vizsgálatok szerint a D-vitamin-pótlás csökkentheti a szívinfarktus kockázatát Forrás: Dreamstime

Mit mond a statisztika a D-vitamin szívinfarktus elleni hatásáról?

Míg a D-vitamin-csoportban a résztvevők 6 százalékánál fordult elő súlyos kardiovaszkuláris esemény, ez az arány a placebót szedőknél 6,6 százalék volt. Ami konkrétan a szívinfarktust illeti, az arány 19 százalékkal volt alacsonyabb a D-vitamin-csoportban, míg a sztrók arányában nem volt számottevő különbség.

A statisztika azt mutatta, hogy a D-vitamin-kiegészítők nagyobb védőhatást fejtenek ki azoknál, akik a vizsgálat kezdetekor sztatinokat vagy más szívgyógyszereket szedtek.

Ennek konkrét oka nem ismert, és megértéséhez további kutatómunkára van szükség.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a D-vitamin kúraszerű szedése előtt mindenki kérje ki kezelőorvosa véleményét. Különösen érvényes ez az idősebb, krónikus betegségekkel küzdő páciensek esetében.

A BMJ orvosi szakfolyóiratban megjelent eredmények ellentmondanak azoknak a korábbi kutatásoknak, amelyek nem találtak kapcsolatot a D-vitamin szedése és a szívinfarktus kialakulásának esélye között.