Kis tereket építettek ezekbe a rejtélyes, megalitikus dolmenekbe

dolmen
A La Lentejuela Teba nekropolisz déli részén ásatásokat végző régészek két megalitikus dolmenre bukkantak
Vágólapra másolva!
A La Lentejuela Teba nekropolisz déli részén ásatásokat végző régészek két megalitikus dolmenre bukkantak. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a La Lentejuela Teba nekropolisz a spanyolországi Málaga közelében található temetkezési építmények koncentrációja.
Vágólapra másolva!

A korábbi ásatások során a szakemberek 13 építményt azonosítottak, a Cádizi Egyetem (UCA) legutóbbi ásatásai pedig két új megalitikus dolment tártak fel.
Ebben a szezonban a kutatók az 1. számú temetkezési struktúraként azonosított dolmenre összpontosítottak.

Az egykamrás megalitikus sír egy hajlított folyosóból nyílik egy előkamrába, amelyet két függőleges ortosztát (álló kő, függőlegesen vagy szélén ültetve) jelenléte különböztet meg a folyosótól.

Az előzetes kormeghatározás szerint az építményt a Krisztus előtti 4. évezred végén építették, azonban a dolmen-t a közelben élő bronzkori emberek a Krisztus előtti 3. évezredben újra használták, hogy halottjaikat az építménybe épített kis terekbe helyezzék el.

A La Lentejuela Teba nekropolisz déli részén ásatásokat végző régészek két megalitikus dolmenre bukkantak Forrás: UAC

– mondta Serafín Becerra, az UCA munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A kutatók új technológiákat is alkalmaztak, hogy a nekropoliszban található összes építményt rögzítsék: drónnal készített légi felvételek, 3D digitális szkennelés, fotogrammetria, precíziós topográfia segítségével, totalizátorok és differenciális GNSS segítségével dolgoztak.

Régészeti mintákat is vettek a lelőhely további kormeghatározására és kronológiájának felépítésére, amellett, hogy jobban megérthessék a régiót az őskorban lakott emberek temetkezési szokásait.