Vannak madarak, akik az antimadár tüskéket felhasználják fészkük építéséhez.

szarka, Pica pica
Egy cukor juharfán lévő szarka fészek, mely részben 1.500 antimadár tüskéből készült, Antwerpenben, Belgiumban.
Vágólapra másolva!
Vannak szarkák, akik a  madarak elhárítására szánt tüskéket arra használják, hogy más madarakat elhárítsanak. - írja a ScienceNews honlapján.
Vágólapra másolva!

Antwerpenben, Belgiumban egy cukor juharfán észlelték a csomós szerkezetű üreget, aminek közepéből legalább 1.500 hosszú, éles antimadár tüske mutat kifelé. Auke-Florian Hiemstra biológus azt mondja, ez egy valódi bunker madaraknak. Olyan mint egy bevehetetlen erőd.

Egy cukor juharfán lévő szarka fészek, mely részben 1.500 antimadár tüskéből készült, Antwerpenben, Belgiumban. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/birds-use-antibird-spikes-build-nests

A fészek az Európában talált antimadár tüskékkel díszített öt fészek egyike. Hiemstra és kollégája július 11-én számoltak be a jelenségről a rotterdami Természettudományi Múzeum online magazinjában, a Deinsea-ban. A madárelrettentő anyagok hegyes csíkjai rendszerint az ereszeket szegélyezik a városokban világszere. Most bizonyos madarak otthonát szegélyezik.

Ez a fészek indította el az új tanulmányt. A fészek körülbelül 50 méter antimadár csíkkal van díszítve, amik több, mint 1.500 tüskét tartalmaznak. A csíkokat eredetileg arra szánták, hogy elrettentsék a madarakat attól, hogy az épületekre szálljanak. A fotó a fészek eltávolítása után a laborban készült. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/birds-use-antibird-spikes-build-nests

A tanulmány akkor kezdődött, amikor Antwerpenben egy kórházi páciens kinézett az ablakán és meglátta a szóban forgó fészket. Küldött egy képet Hiemstranak, aki fészkeket és műanyag szennyezést kutat a leideni Naturalis Biodiverzitás Központban Hollandiában. A szaporodási időszak után Hiemstra és csapata elutazott a fészekért és visszavitte a laborba tanulmányozni. Amint megírta beszámolóját a fészekről, tippet kapott négy hasonló fészekről hollandiai és skóciai városokban.

Ez az antimadár tüskékből szerkesztett szarkafészket egy szilvafán találták Enschedeben, Hollandiában. A tüskék ebben a fészekben anyagok keveréke: néhány fémtű, a többi teljesen műanyag. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/birds-use-antibird-spikes-build-nests

A fészkek szarkákhoz (Pica pica) és varjakhoz (Corvus corone) tartoznak. A varjak a tüskéket fészkük szerkezetének részeként használják. De Hiemstra úgy gondolja, a szarkák arra használják, amire eredetileg szánták: más madarak elhárítására.

A szarkák viszonylag kicsik, ezért kupolás tetőket készítenek fészkük fölé, hogy védjék tojásaikat és fiókáikat a ragadozó madaraktól. A szarkák gyakran díszítik tetőiket tüskés ágakkal extra védelemnek. De a nagy városokban a tüskés növényzet nehezebben beszerezhető, így a szarkák bármilyen anyaggal újítanak, amihez hozzáférnek, mint a szögek, csavarok, vagy kötőtűk. A kutatók azt mondják, az antimadár tüskék végső antropocén pótlásként szolgálnak.

Zuzanna Jagiello a Varsói Egyetem ökológusa, aki nem vett részt a tanulmányban azt mondja, hogy megfigyelés lenyűgöző, és a polgári tudomány alkalmazása dicséretes. De úgy gondolja, hogy a dolgozat híján van a kísérleteknek, vagy helyszíni megfigyeléseknek, hogy azt állítsa, hogy a tüskéket a szarka fészkekben madár elrettentőnek használják. Ez egy kiindulópont, hogy a jelenséget mélyebben kutassák.

Ezt a szarka fészket tején madárriasztó anyaggal fedve, egy lakótelepen találták Skóciában, Glasgow Patrick szomszédságában. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/birds-use-antibird-spikes-build-nests

Hiemstra ro Elegendő fészekkel talán még azt is tanulmányozhatja, hogy vajon a tüskék javítják-e a fiatal szarkák túlélését.

(Forrás: ScienceNews: https://www.sciencenews.org/)