Így használták a barlangot halottak megidézésre a késő római korban

barlang, halottidézés
Számos tárgyat is használtak a halottidéző rituáléhoz
Vágólapra másolva!
Az olajlámpák, fegyverek és emberi koponyák felfedezése arra utal, hogy a Te'omim-barlangot a késő római korban halottidéző szertartásokra használták. Ahogy arra a szakemberek emlékeztetnek, a Te'omim-barlang, más néven Mŭghâret Umm et Tűeimîn (magyarul „az ikrek anyjának barlangja"), egy barlangkomplexum az izraeli Jeruzsálem-hegységben, Beit Shemestől keletre.
Vágólapra másolva!

A szájhagyomány régóta mágikus gyógyító tulajdonságokat és termékenységi erőt tulajdonít a barlang forrásvizének egy 19. századi legenda alapján, amely szerint

amikor egy meddő nő a barlang vizét itta, akkor ikrekkel esett teherbe.

A barlangot először 1873-ban tanulmányozták a szakemberek, ám a 2009 óta végzett újabb vizsgálatok több mint 120 ép olajlámpát tártak fel, amelyek a 2. és 4. század közötti időszakból származnak. Az összes eszközt szándékosan helyezték el a barlang falának szűk hasadékaiban és törmelékhalmok alá, míg néhány hasadékban fegyvercsoportokat és emberi koponyákat is találtak.

A Cambridge Core című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a leletlelőhelyeket a késő római korban a barlangban tartott nekromancia-szertartásokhoz használták, és a barlang helyi halotti orákulumként (nekyomanteion) is szolgálhatott.

A nekromancia szó szerinti fordítása „jóslás a halottak által", más szóval halottidézés olyan eljárás, amikor egy halott személy szellemét megidézik.

Számos tárgyat is használtak a halottidéző rituáléhoz Forrás: B. Zissu

Az ilyen leletek üregekben való elhelyezését varázslásra és mágiára használták a barlangokban, amiket az alvilágba vezető lehetséges kapuként értelmeztek.

A Te'omim-barlangot a helyi Tammuz-Adonisz istennek szentelték,

és úgy tűnik, hogy az ott gyakorolt kultikus hagyományok és szertartások a birodalom keleti részén és Levantéban is elterjedtek.

– írja a tanulmány, amit a HeritageDaily online tudományos portál idéz. – Mivel a Te'omim-barlangban eddig több mint száz kerámia olajlámpát, de csak három emberi koponyát találtunk, feltételezzük, hogy az elsődleges kultikus szertartás a khtonikus erőknek szánt olajlámpák elhelyezésére összpontosított, talán a barlangban végzett, a halottak feltámasztására és a jövő megjóslására irányuló rituálék részeként.