Óriás hegyet építettek az ugandai parkban talált vadcsapdákból

orvvadászat
Az állatokat bozóthússal, elefántcsonttal és vadon élő állatok csempészetével foglalkozó bűnszervezeteknek adják el
Vágólapra másolva!
Az elmúlt 10 évben körülbelül 47 tonna csapdát és medvecsapdát távolítottak el az erdőőrök Ugandában. Michael Keigwin, az Uganda Conservation Foundation (UCF), az ország vadvédelmi hatóságaival együttműködő jótékonysági szervezet alapítója egy fotósorozatra utalva beszélt a döbbenetes jelenségről, amelyen egy 12 tonnás halom összegabalyodott csapdát és fémcsapdát láthatunk. A képeken ugandai kormányőrök pózolnak a csapdákkal, amely egy afrikai sikertörténetet és egyben egy fájdalmas világot mutat be.
Vágólapra másolva!

Végleg elrejtik őket az orvvadászok elől

A „csapdahegy" becenévre keresztelt halmot 12 hónap alatt gyűjtötték össze az ugandai Murchison Falls nemzeti parkban, egy folyamatos természetvédelmi erőfeszítés részeként.

Az alján úgynevezett medvecsapdák találhatók, amelyeket orvvadászok használtak elefántok, vízilovak és oroszlánok befogására. A tetején pedig a kisebb állatok csapdázásához használt drótakadályok kaptak helyet.

Az 5000 négyzetkilométeres park és a híres Nílus-vízesések egykor a Joseph Kony vezette Lord's Resistance Army (LRA), a világ egyik leghírhedtebb militáns csoportja számára nyújtott fedezéket. Az LRA ereje 2010-re megcsappant, és amint a parkot a harcosoktól mentesnek tekintették, az ugandai kormány vadvédelmi hatósága szinte azonnal megkezdte a helyreállítási munkálatokat.

Az állatokat bozóthússal, elefántcsonttal és vadon élő állatok csempészetével foglalkozó bűnszervezeteknek adják el Forrás: Paul Hilton/Global Conservation/Uganda Conservation Foundation

Jeff Morgan, a Global Conservation alapítója, Michael Keigwin, az Uganda Conservation Foundation (UCF), az ország vadvédelmi hatóságaival együttműködő jótékonysági szervezet alapítója szerint

a fotók jól mutatják, hogy fennáll „az állatok, a vadőrök és a falusiak megcsonkításának és megölésének a veszélye".

Ahogy hangsúlyozták, annak érdekében, hogy az újrafelhasználható csapdákat végleg elrejtsék az orvvadászok elől, az előzőekhez hasonlóan ezt a halmot is a park új épületeinek alapjaiba temetik, amelyek között erdészlakások, fegyvertár, állatorvosi laboratórium és rendőrőrs is található.

A csapdagyűjtés finanszírozása mellett a Global Conservation közel 1 millió dollárt (közel 345 millió forintot) biztosít Keigwin UCF csapatának a park irányítására, a vadőrök és az orvvadászat elleni felszerelésre, a közösségfejlesztésre és az „ökoguard" képzésre. Utóbbiak a környező közösségekben élnek és feladatuk közé tartozik a csapdák begyűjtése, valamint a vadőrök figyelmeztetése a park védett övezetéből kikerülő és oda visszaszállítandó vadállatokra.

Főként a vízilovak vannak veszélyben

Az erőfeszítéseket támogató egyéb jótékonysági szervezetek közé tartozik a Tusk Trust, a Nemzetközi Elefánt Alapítvány és a David Shepherd Wildlife Foundation.

– mutatott rá Keigwin a The Guardian online portálnak. – A Rothschild zsiráfok száma 400-ról több mint 2000-re emelkedett, az ugandai kob (egy antilopfajta) állománya pedig 40 ezerről körülbelül 160 000-re négyszeresére nőtt.

Az orvvadászok számára a vízilovak az elsődleges célpontok Forrás: AFP/Raul Arboleda

A Covid-járvány során kiesett turisztikai bevételek, valamint a tavalyi áradások által a mezőgazdaságban és a halászatban okozott károk azonban kettős problémát okoztak, amit a szakember „orvvadász válságnak" nevez. Elmondása szerint

az elmúlt 18 hónap brutális volt, és a csapatok naponta mintegy 100 új csapdát gyűjtenek be.

Hozzátette: a korábbiaknál többen akarják az állatokat olyan szervezett bűnszövetkezeteknek eladni, amelyek bozóthússal, elefántcsonttal és vadállatcsempészettel foglalkoznak.

Egy másik fenyegető problémát a térségben zajló olajkutatás jelenti,

ami Keigwin szerint ironikus, hiszen a nemzeti vadőrcsapatoknak gyakran nincs üzemanyaguk a járműveikhez.

Az orvvadászok számára a vízilovak az elsődleges célpontok: a park vízilovainak több mint 60 százalékát fogták be az elmúlt években a fogaikban lévő elefántcsontért és a húsukért.