Fekete medve szunyókált egy fehérfejű rétisas fészkében

fekete medve, sasfészek
A sasfészkeket vizsgáló kutatók az egyikben alvó fekete medvét (Ursus americanus) találtak
Vágólapra másolva!
Valószínűtlen helyen kaptak rajta egy fekete medvét a szunyókáláson: egy fehérfejű rétisas fészkében. A kutatók egy alaszkai katonai bázison lévő sasfészek felmérése közben bukkantak rá az alvó állatra.
Vágólapra másolva!

A tudósok már többször tapasztalták, hogy a fekete medvék (Ursus americanus) néha kihasználják a sasok építkezési munkálatait és

időnként megtámadják a fehérfejű rétisasok fészkeit és kiűzik belőlük a repüléshez túl fiatal madarakat, ami veszélyeztetheti a ragadozó madarak helyi populációját.

Ez jelentős problémát jelenthet az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata (FWS) szerint.
A szervezet szerint a múltban is megtámadtak néhány sasfészket a fekete medvék, ami előre láthatóan komoly következményekkel járt a fészkelő sasok számára, mert ezek az incidensek gyakran a fiatal madarak eltűnésével végződnek.

A sasfészkeket vizsgáló kutatók az egyikben alvó fekete medvét (Ursus americanus) találtak Forrás: Courtesy of U.S. Fish and Wildlife Service (Cayley Elsik, JBER Environmental Conservation

– mondta Stephen B. Lewis, az FWS vadbiológusa a LiveScience online tudományos portálnak, aki a fészekfelméréseket vezette a dél-alaszkai Elmendorf-Richardson (JBER) katonai bázison. – Nehéz megmondani, hogy a medvék milyen arányban foglalják el a sasfészkeket, mert nem tudunk annyi időt tölteni megfigyeléssel, hogy lássuk, pontosan mi is történik, vagy nem rendelkezünk kamerákkal, amelyek rögzíthetik az eseményeket.

Egy májusi helikopteres felmérés során a kutatók észrevettek egy nőstény fehérfejű rétisast (Haliaeetusleucocephalus), amely egy tojást keltett azon a fészken, amelyet később az álmos medve elfoglalt. Egy héttel később a tojást kint maradt a hidegben, miközben a nőstény sas és párja is a közelben szorgoskodott.

– mutatott rá Lewis, hozzátéve, hogy a hímek általában átveszik a nőstényektől a tojást, hogy melegen tartsák, különösen az olyan hűvös helyeken, mint Alaszka.

A szakember ezért azt gyanítja, hogy a fészek „kudarcot vallott" tavasszal, még jóval azelőtt, hogy a medve bemászott volna oda.

A fehérfejű rétisas az Amerikai Egyesült Államok címerállata Forrás: Wikimedia Commons

A fehérfejű rétisasok Alaszka legnagyobb ragadozó madarai, szárnyfesztávolságuk körülbelül 2,3 méter.

Ezek a ragadozó madarak építik a legnagyobb fészkeket Észak-Amerika madarai közül, amelyek átmérője akár 2,4 méter is lehet, súlyuk pedig meghaladhatja a két tonnát.

Ezek a hatalmas fészkek azonban biztonságos pihenőhelyet nyújthatnak a fekete medvéknek is, amelyek általában a nagyon meredek lejtőkön raknak „ágyat", ahol más állatok nem tudják megzavarni őket. És bár a fészek nem áll olyan messze egy ilyen medvevacoktól, a szakemberek szerint az is lehet, hogy csak véletlenül mászott fel a fára, ahol aztán úgy döntött, hogy szundikál egyet.