A legmagasabb beosztású egyén az ősi Ibériai rézkori társadalomban egy nő volt, nem egy férfi, ahogy korábban gondolták

Elefántcsont Hölgy
Egy művész benymás az Elefántcsont Hölgyről (pirosban).
Vágólapra másolva!
A kutatók az "Elefántcsont Hölgy" nevet adták neki. Elefántcsont agyarakkal, strucc tojáshéjjal, és egy kő kristály tőrrel volt eltemetve. - írja a BBC tudomány magazinja.
Vágólapra másolva!

Egy körülbelül Kr.e. 2.850-iból származó Sevillen kívüli. kincsekkel tömött sírról úgy vélték, hogy egy 17-25 éves fiatal férfihoz tartozik. De egy új technika azt mutatja, hogy a maradványok egy nőé. A kutatók az "Elefántcsont Hölgy" nevet adták neki. Elefántcsont agyarakkal, strucc tojáshéjjal, és egy kő kristály tőrrel volt eltemetve.

Marta Cintas‑Peña, a Seville Egyetem történész docense kollégáival kimutatták az Elefántcsont Hölgy nemét.

Egy új technikát alkalmaztak ami azonosítja a kromoszóma információkat a fogzománcban. A kutatócsapat azt mondja, hogy az új eljárás nagyon megbízható még rosszul tartósított emberi csontvázak esetén is és hogy ez az új módszer sokkal olcsóbb is mint a DNS vizsgálat.

Leonardo García Sanjuán, a Seville Egyetem történész professzora azt mondta, hogy a rézkori Valencina de la Concepción településbeli rézkori sírban talált gazdagság összehasonlíthatatlan más korabeli sírokban találtakkal. Ezért a kutatók azt mondják, hogy korának ő volt a társadalmilag legprominensebb személye, ami figyelemreméltó, mivel nő.

Egy művész benymás az Elefántcsont Hölgyről (pirosban). Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-66112424

A régészek azt mondják, hogy mivel tartalmazott nagy számú értékes árukat is, a sír az egyszemélyes temetkezés ritka példája, ami egy másik jel annak, hogy valaki magas rangú személyhez tartozott.

Marta Cintas‑Peña és kollégái munájukat a Scientific Reports magazinban publikálták.

(Forrás: BBC News: https://www.bbc.com/)