Egy tengeri csata során került a tenger mélyére ez a középkori kard

kard
A tengerfenék figyelemreméltó módon konzerválta a kardot
Vágólapra másolva!
Az izraeli Hof Hacarmel partjainál talált középkori kard valószínűleg egy 800 évvel ezelőtti tengeri ütközet során, a keresztes hadjárat idején veszett el.
Vágólapra másolva!

A kardot Shlomi Katzin fedezte fel még 2021-ben, miközben a tengerfenéken heverő kő- és fémhorgonyokat vizsgálta. A terület a hajók természetes horgonyzóhelye volt Haifa ősi kikötővárosa közelében, amelyet a keresztesek foglaltak el az araboktól a 12. század elején.

Az Israel Antiquities Authority (IAA) által közzétett új tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogyan találták meg a kardot homok és kagylók vastag tengeri rétegében, ami komolyan megnehezítette a fém kiemelését anélkül, hogy kárt okoznának benne.

Az „összenövés" azonban lelassította az oxidációs folyamatot, és jó állapotban őrizte meg a kardot, amely másként berozsdásodott és szétesett volna a vízben.

A rétegekbe is behatoló, részletes röntgenvizsgálat során a csapat felfedte, hogy a kard pengéje körülbelül 88 centiméter hosszú és 4,6 centiméter széles, és valószínűleg harc közben hajlott meg.

A tengerfenék figyelemreméltó módon konzerválta a kardot Forrás: Shlomi Katzin

– mondta Dr. Joppe Gosker víz alatti régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A kardok készítéséhez rengeteg minőségi vasra volt szükség, ezért drágák voltak.

Hozzátette: a karddal való harc emellett tréninget és gyakorlatot is igényelt, ezért általában csak a nemesek és a katonák harcolhattak vele.

A szakemberek szerint a fegyver egy tengeri csata során eshetett a tengerbe, valószínűleg a birtokosával együtt. Úgy vélik, talán az egyik hajón volt, amely a tengerparti városokat ostromolta, esetleg talán egy lovaghoz tartozott, aki egy Európába hazatérő hajón tartózkodott.

A környéken nem találtak további leleteket vagy emberi maradványokat, ám Gosker szerint „a katona továbbra is felfedezetlenül heverhet a mélyben, akit egy napon felfedhet a homok."

Izrael partjai mentén számos lelet rejtőzik a homok alatt és a tengerben, amelyek gyakran örökre elvesznek, néha pedig véletlenül fedezik fel őket.