Döbbenetesen ép műhelyt találtak az egykori varsói gettó területén

varsói gettó
A CAF (Comite anti-fasciste) file picture dated 1943 shows a street scene with a German nazi soldier checking someone's papers in the Warsaw Jewish ghetto during World War II. AFP/CAF PHOTO
Vágólapra másolva!
A lengyelországi Varsóban, az egykori varsói gettó területén végzett régészeti munkálatok során egy kitűnő állapotban megőrződött műhelyt fedeztek fel a szakemberek. Ahogy arra emlékeztettek, a varsói gettó volt a legnagyobb náci gettó a második világháború idején. A német hatóságok 1940 novemberében hozták létre, és 3,4 négyzetkilométeres területen 460 ezer bebörtönzött zsidó élt itt.
Vágólapra másolva!

1942 nyarán a nácik elindították a „Großaktion Warschau" fedőnevű akciót, amely során a zsidókat a varsói gettóból koncentrációs táborokba és tömegpusztító központokba szállították. A gettót a németek 1943 májusában lerombolták, válaszul a varsói gettófelkelésre, amely a zsidók legnagyobb lázadásának számított a második világháború alatt.

A mai Anielewicza utca területén, a Gęsia utca 33. szám alatti egykori helyén végzett ásatások során a szakemberek egy teljesen megőrződött műhelyt tártak fel.

A műhelyben a háború előtt evőeszközök, dekorációk és emblémák gyártásával foglalkoztak a kerület lakói, valamint a háború idején – ezt a német sas képével ellátott evőeszközök felfedezése is bizonyítja.

Egy 1943-as archív képen egy utcai jelenet látható, amelyen egy német náci katona ellenőrzi valakinek az iratait a varsói zsidó gettóban a második világháború alatt Forrás: AFP/CAF PHOTO

– mondta Michał Grabowski, az ásatásokban részt vevő régész a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A fapadló és a gépek alapjai is megőrződtek.

A régészek a fapadló alatt a háború előtti makówki édességek csomagolását, egy könyv egy részét, valamint az 1935-ben megnyitott Fiat-gyár dolgozói által viselt jelvény töredékét tárták fel.

A kutatók a Dror, egy olyan zsidó szervezet jelvényeit is megtalálták, amely a Palesztinába távozó fiatalok felkészítését segítette,

és amelynek tagjai csatlakoztak az ellenállási mozgalomhoz, és részt vettek a varsói gettófelkelésben.