A nagy fehér cápák északra költöznek, oda ahol eddig csak nagyon ritkán jelentek meg

nagy fehér cápa, Carcharodon carcharias
A nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) elkezdte újra meghódítani történelmi területét Új-Skócia körül, miután populációjuk lecsökkent a 20-ik században.
Vágólapra másolva!
A nagy fehér cápa populáció az Atlanti-óceán északi részén lecsökkent a 20-ik század alatt – de a faj most magához tér és újra meghódítja előző otthonát. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A nagy fehér cápa valamikor ritka volt az északi vizekben, de egyre gyakoribb látvány. 2006-ig csak 32 feljegyzett nagy fehér cápa észlelés volt Kanada keleti partjainál, de a csúcsragadozók most majdnem naponta megjelennek. A National Geographic új programja, a Shark Below Zero megvizsgálta azokat a faktorokat, amik ezeket az állatokat a fagyos vizekbe hajtja.

Ahogy a nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) északra terjednek, a cápatámadások is növekednek ott, noha parányit.

Általában, a nagy fehér cápatámadások rendkívül ritkák, egy most júliusban publikált tanulmány feltárta, hogy a nagy fehér cápákat szinte nem érdekli az emberevés.

Az Atlanti-óceán északi részén ezek a támadások még ritkábbak. De 2020-ban Julie Dimperio Holowach a Bailey-sziget partjánál úszott, amikor megharapta valami, amiről a cápa által hátrahagyott fogtöredékből úgy vélik egy nagy fehér volt. Ez volt az állam első dokumentált végzetes cápatámadása.

Következő évben egy nőt ért harapás Kanadában, a Breton-foknál, de túlélte. A Kanadai Cápatámadás Nyilvántartás szerint ez volt az első, hogy valakit nagy fehér cápa támadott meg Kanada partjánál az 1800-as évek óta.

A nagy fehér cápák (Carcharodon carcharias) elkezdte újra meghódítani történelmi területét Új-Skócia körül, miután populációjuk lecsökkent a 20-ik században. Forrás: https://www.livescience.com/animals/sharks/great-white-sharks-are-moving-north-new-natgeo-sharkfest-show-explains-why

A csúcsragadozókat a kedvenc prédájuk, a cápa bősége vonzza a fagyos vizekbe. A fókapopuláció robbanásszerűen megnőtt a régióban az utóbbi 60 évben a természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően, mint például az 1972-es Tengeri Emlős Védelmi Törvény bevezetése az Amerikai Egyesült Államokban. A fókák száma körülbelül 2.300-ról (1960-ban) 380.000- ra (2017-ben) emelkedett.

Megan Winton az Atlanti-óceáni Fehér Cápa Felügyelőség tudósa azt írta a Live Science-nek, hogy egy csomó helyi azt gondolja, hogy a fehér cápák az Új-Anglia és a Kanada menti vizekben egy új jelenség, de van néhány remek fehér cápa beszámoló halászoktól az 1900-as évek elejétől a közepéig - és korábban - abban a régióban mielőtt a cápapopulációk a az egész part mentén zuhanórepülést vettek. Winton annak csapatnak a tagja, amely vizsgálja a cápák északi vizekbe való költözését a filmben, mely a NatGeo Cápafesztivál szezon része.

A területen megnövekedett a prédabőség és a cápák száma. A 20-ik században a nagy fehér cápa populáció megtizedelődött, körülbelül 80-kal lecsökkent.

Hogy megállítsák a hanyatlást, különböző törvényeket vezetett be az Amerikai Egyesült Államok a fehér cápák védelmében, és a számok most visszatérnek az egészséges szintre.

Egy nagy fehér cápát elkaptak és megöltek Long Island mellett 1986-ban. A cápa több, mint 1.500 kilogramm és 5.1 méter hosszú. Forrás: https://www.livescience.com/animals/sharks/great-white-sharks-are-moving-north-new-natgeo-sharkfest-show-explains-why

Winton azt mondja, amit most látunk az, hogy a faj újra meghódítja történelmi tartományát ahogy talpra állnak és ahogy a fóka populációk, egyik kedvenc táplálékuk felélednek az 1970-es években bevezetett tengeri emlős védelem következtében. De mivel számuk olyan alacsony volt és olyan nehéz volt őket tanulmányozni a régióban hosszú ideig, majdnem közel semmit nem tudunk a fehér cápák viselkedéséről, területük északi terjedelméről, ezért volt olyan izgalmas részt venni ebben az expedícióban. Az elmozdulás amit látunk most csak a kezdet. A nagy fehér cápák részben melegvérűek, így bár képesek túlélni hideg vízben, preferált hőmérséklet tartományuk 10-26.5 Celsius-fok. A vízhőmérséklet Új-Skócia mellett például általában csak az alacsonyabb tartományt lép túl körülbelül 4 hónapig egy évben.

De az éghajlatváltozás megváltoztatja az óceáni hőmérsékletet bolygószerte - és egy melegedő óceán valószínűleg megváltoztatja a fehér cápák földrajzi tartományát. Winton azt mondta, az Amerikai Egyesült Államok északkeleti része menti és a Kanada menti vizek a leggyorsabban melegedő óceáni régiók közt vannak a bolygón.

Tudósok már dokumentáltak észak felé való elmozdulásokat más fajoknál, és a fehér cápák és zsákmányaik valószínűleg nem kivételek.

Ahogy az óceán folyamatosan melegedik, a fehér cápák valószínűleg továbbhaladnak északra és hosszabb ideig maradnak az északi vizekben. Kétségtelen, hogy az éghajlatváltozásnak jelentős hatása lesz minden életre az óceánban, és az elmozdulások, amiket most látunk, valószínűleg csak a kezdet.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)