Hatalmas katasztrófa jön: felrobban egy óriáscsillag a közelben

szupernóva, robbanás, szupenóva-robbanás
Vágólapra másolva!
Néhány évtizeden belül felrobbanhat az alig 650 fényévre lévő Betelgeuse óriáscsillag – állapította meg egy most közzétett tanulmány.
Vágólapra másolva!

A japán Tohoku Egyetem és a svájci Genfi Egyetem kutatói újra megvizsgálták a csillag fényességváltozásait és arra a következtetésre jutottak, hogy a Betelgeuse csakugyan életének végső szakaszában járhat, a felrobbanása pedig már a közeljövőben bekövetkezhet.

A vörös szuperóriás már évek óta élénken foglalkoztatja a kutatókat. A Betelgeuse 2019-ben váratlanul elsötétült, majd fényessége ingadozni kezdett. 2023 elején érte el fényereje csúcsát. Ennek ismeretében a kutatók is elkezdtek találgatni a jelenség hátteréről, és próbálták megjósolni, mi lesz az objektum sorsa.

A Betelgeuse egy O színképtípusú csillag, amelyre a rendkívüli magas felszíni hőmérséklet és a viszonylag rövid élettartam a jellemző; maga a szóban forgó szuperóriás is mindössze 10 millió éves, vagyis jóval fiatalabb a mi, 4,5 milliárd éves Napunknál.

A Betelgeuse fényességváltozásai Forrás: AFP/-

A Betelgeuse jelenleg egy felpuffadt, vörösen izzó óriás, amelynek fogytán van az üzemanyaga, a hidrogéngáz, így hamarosan megsemmisül. Ennek ideje azonban számos tényezőtől függ.

Korábban a csillagászok meg voltak győződve arról, hogy a csillag még évezredekig létezni fog, a legújabb kalkulációk azonban ellentmondanak ennek, és néhány évtizeden belül a szuperóriás várhatóan meg fog semmisülni.

Vagyis még a mi életünkben láthatjuk a Betelgeuse pusztulását.

A tanulmány részletesen itt olvasható.

Mi történne a Földdel, ha a Betelgeuse megsemmisülne?

A szupernóvák nagy károkat okozhatnak a közelebbi bolygókban és felelősek lehetnek múltbéli kihalási eseményekért is. A Betelgeuse szerencsére csak látszólag van közel, így nem fog kárt okozni a Földön, viszont látható lesz az égbolton a megsemmisülése.

Talán ez lehet majd 1604 óta az első szupernóva, amit közvetlenül megfigyelhetünk.