Szívszorító pillanat: a 28 éves laboratóriumi csimpánz először látja meg az eget - videó

Action Actions Afrasia Afro-Eurasia Babies Beautiful image Beautiful images Bedtime Behavior Behaviors Biodiversities Biodiversity Biodiversity management Bioiversity managements Biological diversity Biological diversity managements Biosphoto book Central
"Nevető" csimpánz
Vágólapra másolva!
Vanilla, a 28 éves csimpánz egész életét fogságban töltötte, és nem volt szabad rálátása az égre. Most azonban egy szívmelengető új videón látható, ahogy a majom először látja meg az eget egy floridai csimpánzmenhelyen.
Vágólapra másolva!

Korai életének egy részében Vanilla egy New York-i biogyógyászati kutatóintézetben élt, ahol őt és több tucat más csimpánzt kis ketrecekben tartották, "a földről felfüggesztve, mint a madárkalitkákat" - áll a floridai Fort Pierce-ben található Save the Chimps nevű menhely közleményében, amely megmentette őt és 29 társát.

Miután 1995-ben eltávolították a New York-i létesítményből, Vanillát és más fogságban tartott csimpánzokat a Wildlife Waystationbe, egy 2019-ben bezárt kaliforniai állatmentő létesítménybe szállították, ahol a Daily Mail szerint Vanilla egy tetővel fedett ketrecbe volt elzárva a külvilágtól.

"Nevető" csimpánz (illusztráció) Forrás: Biosphoto via AFP/Cyril Ruoso / Biosphoto/Cyril Ruoso

"Kaliforniában Vanilla egy maroknyi csimpánzzal élt egy rácsos ketrecben, ahol nem volt fű és nagyon kevés berendezési tárgy volt" - mondta a New York Postnak Andrew Halloran primatológus, a Save the Chimps igazgatója.

Miután a Wildlife Waystation bezárt, Vanilla és csoportjának tagjait a FedEx Cares globális közösségi programjának részeként egy FedEx repülőgéppel szállították a Save the Chimps (Mentsük meg a csimpánzokat) szervezethez, majd egy nyerges vontatóval érkeztek a szervezet menedékhelyére.

Miután egy kis időt karanténban töltöttek, ami a menhelyen szokásos eljárás, a csimpánzokat fokozatosan bevezették a létesítmény egyik nagyobb családi csoportjába - áll a közleményben.

A nemrég közzétett videón látható, ahogy Vanilla először tétován kiugrik egy ajtónyíláson, és Dwight, a hím csimpánz megöleli. A klip során többször is az ég felé néz, miközben felfedezi új, füves, szabadtéri élőhelyét az 1,2 hektáros szigeten.

"Shake [egy másik megmentett csimpánz] habozás nélkül ment ki a szigetre, de Vanilla egy kicsit jobban félt, amikor az ajtó kinyílt erre az új világra" - írták a Save the Chimps képviselői a közleményben. "Addig ült az ajtóban, amíg Dwight, az alfahím nem bátorította, hogy csatlakozzon hozzá."