Drámai órák jönnek, ma délután elfogy a levegő az eltűnt tengeralattjáróban

Titan
Az OceanGate Expeditions mélytengeri merülőeszköze, a Titan június 18-án semmisült meg a Titanic roncsai közelében
Vágólapra másolva!
Vasárnap este tűnt el a tengerfenéken a Titan nevű búvárhajó, öt emberrel a fedélzetén, ami a 4000 méter mélyen fekvő Titanic roncsához merült le. A tengeralattjáró oxigénkészlete 96 órára elég és ma délután elfogy a legénység levegője.
Vágólapra másolva!

Vasárnap tűnt el a Titan nevű búvárhajó, amely Új-Fundland partjaitól 700 kilométerre, a fedélzeten öt emberrel indult a Titanic roncsaihoz. A merülés a tengerfenékre és visszaút a felszínre normál esetben összesen nyolc órát vesz igénybe.

A merülőhajó oxigénkészlete az ötfős legénységre számítva maximum 96 órára elég.

A hajó június 17-én érkezett meg a merülés helyszínére, és a merülési művelet másnap, június 18-án, vasárnap, helyi idő szerint 9:30-kor kezdődött (ami 14:00 Magyarországon). A merülés első másfél órájában a Titan 15 percenként kommunikált a Polar Prince-szel, de a kommunikáció helyi idő szerint 11:15-kor megszakadt - a merülés után 1 órával és 45 perccel.

Az oxigén a merülés után 96 órával (4 nappal) később fog elfogyni, ami csütörtökön - budapesti idő szerint - 14:00 órára tehető.

Ahogy az Origo is beszámolt róla szerdán több alkalommal is ismétlődő zajokat hallottak a Titanic roncsainak környékéről, de továbbra se találják a hajót.

A szakértői becslés szerint legjobb esetben is maximum 10 órányi levegője maradhatott az ötfős legénységnek és szerintük - budapesti idő szerint - csütörtök 21 óráig van ideje a mentőcsapatoknak, hogy a felszínre hozzák a bajba jutott tengeralattjárót.

A partiőrség tájékoztatása szerint, ha sikerül is meghatározniuk a merülőhajó pozícióját, akkor is órákig fog tartani a mentés, aminek keretében lemerülnek a hajóhoz és felvontatják a vízfelszínre.

A hamarosan elfogyó levegő azonban nem az egyetlen veszély ami a legénység életét veszélyezteti.