Egy új elmélet szerint Tutankhamun ittas szekérhajtás közbeni karambolban halt meg

Tutankhamun
Tutankhamun
Vágólapra másolva!
Az új elmélet szerint a fáraó aktívabb volt és mobilabb, mint korábban gondolták. - írja a BBC Science Focus.
Vágólapra másolva!

Egy egyiptológus azt állítja, hogy a halál okának kulcsfontosságú jeleit figyelmen kívül hagyhatták. Bár az utóbbi két évtized kutatása azt találta, hogy a fáraó szerette a bort és potenciálisan egy szekér karambolt követően halt meg, egy merész, új elmélet azt sugallja, hogy ezeknek a bizonyíték daraboknak az összerakása közelebb visz az igazsághoz.

Sofia Aziz egyiptológus azt veti fel, hogy Tutankhamun nyílt sebét egy bor okozta gyorshajtásos szekér karambol okozta.

Egy jelentős 2010-es tanulmány arra jutott, hogy a fáraó valószínűleg nyílt seb miatt halt meg (maláriára adott gyenge immunreakcióval kombinálva). Azonban ugyanez a kutatás azt is sugallja, hogy Tutankhamunnak dongalába volt, amitől nehezen járt, nemhogy szekeret tudott volna hajtani.

Aziz szerint azonban a fáraó nem volt munkaképtelen, ahogy a tudósok vélik. Szerinte a fáraó olyan volt, mint egy tipikus tinédzser, ivott és valószínűleg túl gyorsan vezette a szekeret. Sok figyelmet kapott az a gyantával tartósított étel sokszínűség, amivel a fáraót eltemették. De Aziz szerint az emberek nem gondolnak a borra. Sírjaikba az ókori egyiptomiak azokat a dolgokat vitték, amiket a túlvilágon akartak. Szerinte az, hogy többségében száraz, fehér bor volt a sírban, azt mutatja hogy ezt erősen preferálta. Hat szekér is volt a sírjában.

Tutankhamun Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/tutankhamun-death-drink-driving/

Az új teória szerint Tutankhamun inkább harcos király volt, mivel szekereket hajtott és sírja egy mellvértet és más fegyverzetet tartalmazott.

Aziz szerint ahogyan manapság a közúti balesetekben részt vesznek tinédzserek, valószínűleg ugyanígy volt akkoriban is, amikor az emberek szekereket hajtottak. A fáraó lábát megüthette a szekér "műszerfala" a karambol során és ez okozta a boncolás által megállapított törést és nyílt sebet.

Aziz nem ért egyet azzal, hogy dongalába lett volna a fáraónak. Úgy véli, ki kell zárni ezeket a fogyatékosságokat. Szerinte a mumifikálás természetes módon eltorzíthat egy testet, amitől hamisan úgy tűnik, mintha az egyénnek dongalába lenne.

Ezzel nem minden szakértő ért egyet, azonban vannak bizonyítékok, hogy Tutankhamun mobilabb lehetett, mint korábban vélték - még ha dongalába is volt.

Sahar Saleem professzor, a Kairói Egyetem munkatársa azt mondta, megvizsgálva a CT leleteket, nem talált semmi bizonyítékot boka ízületi gyulladásra, ami a láb oldalán járásnak hosszú távú hatása. Az a véleménye, hogy a dongaláb nem okozott jelentős járászavart a királynak. Láb állapota nem akarályozta őt abban, hogy részt vegyen az aktivitásokban. A fáraó aktív tinédzser volt.

Szekér Tutankhamun sírjából, i.e. 14 századból. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/tutankhamun-death-drink-driving/

Dr. Zink Albert, a 2010-es tanulmány társszerzője nem ért egyet. Úgy gondolja, hogy tanulmányuk ténymegállapításai még érvényesek, a láb kórtana is. Az akkor készült CT vizsgálat szerinte nincs kétség, hogy Tutankhamunnak járás károsodása volt, ami miatt nehéz elképzelni, hogy képes volt kocsit hajtani álló testhelyzetben. Az igaz, hogy lábtörést szenvedett. Bár lehetetlen bizonyítani a pontos okot.

Hogyan halt meg Tutankhamun?

Az, hogy Tutankhaun ittas hajtásos balesetben halt meg távol áll a konszenzustól és végülis spekuláció marad.

Megtudhatjuk valaha is biztosan a választ? A következő lépés a DNS szekvenálás lehet. A korábbi DNS tanulmányok - melyek súlyosan degradáltak - korlátozottak voltak az elérhető technológia miatt.

Tavaly volt a Tutankhamon sír felfedezésének 100-ik évfordulója, és 2025-ben boncolásának 100-ik évfordulója. Tutankhamun belső szerveit szintén sosem vizsgálták.

Tutankhamun fáraó sírja, Egyiptomban, a Nílus közelében. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/tutankhamun-death-drink-driving/

Aziz azt mondta, hogy sok lényeges információ elveszett az 1925-ben végzett boncolási eljárás miatt. Ezért még ha CT vizsgálatot is végeztek és megtudunk néhány új dolgot, van egy csomó dolog, amit nem tudunk megválaszolni. A fáraó halálának pontos oka, az egyik ilyen. Aziz úgy véli, lehet, hogy sosem tudjuk meg pontosan hogyan halt meg, kivéve, ha találnak valamit a belső szervekben. Addig semmi többet nem tudunk meg.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)