Szörnyű titkokat árult el egy korábbi utas a Titan-expedícióról

Vágólapra másolva!
Nemzetközi keresési és mentési művelet folyt az OceanGate Titan tengeralattjáró öt legénységi tagjának keresésére, akik vasárnap eltűntek egy tervezett mélytengeri turisztikai expedíció során. Arthur Loibl, egy nyugdíjas német üzletember és kalandor, aki 2021-ben ugyanerre az útra indult, az Associated Pressnek adott interjújában megosztotta az OceanGate-tel kapcsolatos tapasztalatait.
Vágólapra másolva!

Az OceanGate Expeditions egy korábbi ügyfele Arthur Liobl, aki két évvel ezelőtt a Titanic roncsaihoz utazott, a merülést öngyilkos akciónak nevezte.

- mondta Loibl.

Elmondta, hogy a Titanic roncsainak megtekintése egy 2016-os Déli-sarki utazás során jutott eszébe.

A Washington állambeli OceanGate egy évvel később bejelentette, hogy merülést indít a Titanic-hoz, és Loibl megragadta a lehetőséget. Részt vett egy merülésen az OceanGate-tel 2019-ben, amiért bő 110 000 dollárt (37 millió forint) fizetett, de a merülést lemondták, mert az első búvárhajó nem teljesítette a szükséges teszteket, alkalmatlan volt a feladatra.

2021-ben az OceanGate tengeralattjárója a vállalat vezérigazgatójával, Stockton Rushsal és a francia búvárral és Titanic-szakértővel, Paul-Henri Nargeolet-val (mindketten eltűntek a mostani tragédiában), valamint két angol férfival együtt elindult egy sikeres merülésre.

Loibl szerint az OceanGate tengeralattjárója technikai nehézségekkel küzdött a merülés során.

Elmondta, hogy a 2,5 órás süllyedés és felemelkedés alatt a világítást kikapcsolták, hogy energiát takarítsanak meg.

A merülést többször is elhalasztották, hogy kijavítsák az akkumulátorral és az egyensúlyozó súlyokkal kapcsolatos problémát. Az út összesen 10,5 órát vett igénybe.

Végül Loibl elmondta, hogy csoportjának szerencséje volt, és csodálatos látványban volt része a Titanic roncsainál.

Egy másik egykori utas - aki szintén az OceanGate most eltűnt Titan tengeralattjárójának fedélzetén járt a Titanic roncsánál - azt mondta, hogy minden érintett tisztában volt kockázatokkal.

Titán nevű merülőhajó, amely öt utassal a fedélzetén június 18-án lemerült a Titanic 3800 méter mélységben lévő roncsaihoz Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout

Fred Hagen szerda reggel beszélt a "Fox & Friends" című műsornak:

"Voltak biztonsági protokollok. (...) az emberek megkérdőjelezik és azon tűnődnek, hogy miért nem voltak tartalék rendszerek" - mondta Hagen, egy pennsylvaniai üzletember és felfedező.

"Tisztában voltunk azzal, hogyan működik a tengeralattjáró, tisztában voltunk a különböző protokollokkal - de ez eleve nem egy biztonságos művelet" - tette hozzá. "És ez a kutatás-fejlesztés, a felfedezés és a kísérletezés része."