A zenehallgatás tényleg segíthet tovább és gyorsabban futni

zene, sport, edzés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Néhány futó számára egy fejhallgató fontosabb eszköz, mint a legjobb futófelszerelés. Ők azt állítják, hogy ha edzés közben a kedvenc zenéiket hallgatják, az élvezetesebbé teheti az edzést. Van-e azonban a szubjektív élményen túl bizonyíték arra, hogy a zene valóban segít többet vagy gyorsabban futni? Ami a tudományos bizonyítékokat illeti, a válasz igen.
Vágólapra másolva!

Hogyan segít a zene többet futni?

Számos kutatás szerint a zene használatával tényleg fel lehet pörgetni magunkat futás előtt és közben. A Marcelo Bigliassi, a Florida International University pszichofiziológiai és idegtudományi szakértője vezetett, korábbi tanulmányban 15, jó állóképességgel rendelkező férfi hosszútávfutó vett részt öt kísérletben.

Néhány futó számára egy fejhallgató fontosabb eszköz, mint a legjobb futófelszerelés Forrás: pexels.com

A zene teljesítményre gyakorolt hatását egy 5 kilométeres futás során négy összefüggésben értékelték:

  • futás előtti motivációs zene (110-150 ütem/perc);
  • futás lassú zenével (80-100 ütés/perc);
  • futás gyors zenével (140-160 ütés/perc);
  • futás utáni nyugtató zene (95-110 ütés/perc).

Néhány résztvevő egy 5 kilométeres es távot is lefutott zene nélkül, ami a kísérlet kontrolljaként szolgált.

A kutatók mérték a futás előtti agyi aktivitást, az izgalmat és a pulzusszám változékonyságát.

Feljegyezték továbbá az észlelt erőfeszítést, a futás teljesítéséhez szükséges időt, a futás utáni hangulatot és a pulzusszám életképességét.

Az eredmények szerint a futás előtti „motivációs zene" hallgatása élénkítette a futókat, feltöltötte őket az 5 kilométeres futásra.

A futás során zenét hallgató résztvevők az első két kört gyorsabban teljesítették, mint azok, akik zene nélkül futottak. A két csoport közötti köridők közötti különbség azonban minden egyes körrel jelentősen csökkent.

A zenehallgatás segíthet jobban futni?

Mindez összhangban van más tanulmányokkal, amelyek azt mutatták, hogy minél nagyobb a szükséges erőkifejtés intenzitása, annál kisebb a zene hatása a teljesítményre.

– mondta Dr. Bigliassi a MetaFactnak, amit a ZME Science online tudományos portál idéz.

A Texas A&M University-Corpus Christi kutatói által végzett másik tanulmányban 28 egyetemi hallgatóból álló csoportban vizsgálták a zenehallgatás hatását a futóteljesítményre és az érzékelt megterhelésre. A diákoknak egy viszonylag rövid, 2,5 kilométeres futást kellett teljesíteniük zenehallgatás mellett vagy anélkül.

A zene egyértelműen növelte a futóteljesítményt Forrás: Pinterest

– állapították meg a kutatók. – A zenehallgatás azonban nem gyakorolt kiemelkedő hatást az érzékelt megterhelés értékelésére ugyanezen a távon.

Bár ezek az eredmények arra utalnak, hogy a zenehallgatás nincs hatással az érzékelt megterhelésre, az Edinburgh-i Egyetemen végzett nemrégiben végzett vizsgálat szerint a zene javíthatja az edzés teljesítményét, amikor már mentálisan fáradtak vagyunk.

A zene emellett akkor is segíthet, ha a futás körülményei nehezek.

A Frontiers in Psychology című folyóiratban megjelent tanulmányban önkéntesek futottak egy futópadon meleg és párás körülmények között. Azok, akik ezt zenehallgatás közben tették, 67 százalékkal tovább futottak, mint a zenét nem hallgató kontrollcsoport, mielőtt kimerültnek érezték volna magukat.

És hogy milyen zene a legjobb a futáshoz?

Szakemberek szerint a vizsgálatok során az edzés tempójával megegyező vagy annál valamivel magasabb tempójú zene nyújtotta a legoptimálisabb teljesítményt. De mivel a zenei preferencia nagyon szubjektív, a legjobb edzészene gyakran az, ami az aktuálisan kedvenc lejátszási listánk.